Meditation – Hvordan bliver det en vane?

Hvordan gør man meditation til en del af hverdagen? Skal jeg meditere inden jeg går i seng eller når jeg står op? I denne artikel vil jeg foreklare, hvordan jeg har gjort det til en vane og du vil sikkert blive overrasket over fremgangsmåden.

Meditation: Del 3 ud af 3

I del 2 fortalte jeg om fremgangsmåden til at meditere. Her kom jeg blandt ind på de forskellige positioner, vejrtrækning og en forklaring af guidet meditation.

Vanens magt

Nu skal vi have opbygget en vane for meditation, og i dette afsnit kommer jeg ind på, hvordan vaner fungere, og hvordan du kan opbygge dine egne vaner. I dette afsnit vil jeg bruge min viden fra bogen “The power of Habits“,  som jeg helt klart vil anbefale, hvis du mangler noget læsestof. På dansk hedder den “Vanens magt”. Se bogen her (Reklamelink).

Hvordan fungere vaner?

Vaner er handlinger som vi gør forholdsvis automatisk. Fx at binde sko, at spise morgenmad, at børste tænder.

Vores hjerner elsker at køre så automatisk som muligt. Derfor er det altid svært at skulle implementere nye vaner, da de i starten kræver rigtig meget viljestyrke, som hjernen ikke kan lide at bruge. Tænk på en god eller dårlig vane du har? Hvilke fællestræk har de?

  1. En besked
  2. Selve handlingen
  3. Fortjeneste

Vaner kan også være usunde. Lad os eksempelvis bruge rygning som et eksempel.

  • En besked kan være at du lige er stået op og har lyst til en smøg.
  • Selve handlingen er at ryge.
  • Fortjenesten er nikotin der får dig til at slappe af.

Byg din egen vane op

De ovenstående trin er en typisk beskrivelse af,  hvordan vaner er bygget op. Er man bekendt med dette, kan det bruges til at opbygge de 3 trin inden for meditationsvaner. De tre trin er (beskeden, handlingen og fortjenesten), som både kan anvendes til at danne gode vaner, samt omlægge dårlige.

Nedenstående eksempel tager udgangspunkt i meditation.

Beskeden: Beskeden kunne for eksempel være når du står op, efter dit morgenbad, eller inden du går i seng. Altid vælg det samme tidspunkt at meditere på.

Selve Akten: Her kan du selv bestemme tid og position. Dog anbefaler jeg mindst 5 minutter i halv lotus position og med erfaringen op til 10 min.

Fortjeneste: Fortjenesten er en vigtig del for at kunne holde vanen. Fortjenesten skal helst være noget “lækkert”. Ved rygning er fortjenesten selve nikotinen, som man med det samme kan mærke,  hvor ved meditation får man ikke samme form for “direkte” fortjeneste. Derfor er det vigtigt at bruge en anden fortjeneste. Fx at man skal have mediteret før man må få sin morgenmad, kaffe eller hvad man nu definerer som “lækkert”.

Gør meditation til en vane

Hvordan har jeg personligt opbygget min vane?

Beskeden: Jeg plejer altid at meditere hver morgen efter et koldt/varmt morgenbad. Herved er jeg mest frisk og får en bedre meditation.

Selve Akten: Jeg mediterer 10-12 minutter, hvor jeg sætter mig på en pude i min seng i halv lotus position, hvor jeg enten bruger guidet meditationsvideoer, eller fokuserer på min vejrtrækning. (Kender du ikke lotus positionen kan du med fordel læse om den her)

Fortjeneste:  Jeg bruger personligt koffein tricket. Hvis jeg ikke har mediteret, må jeg ikke få dagens kop morgenkaffe. Det virker for mig, men du skal personligt finde din individuelle fortjeneste.

Ved at have brugt ovenstående metode, har jeg formået at meditere hver morgen i snart 2 år.

For 2 år siden var mit hoved fyldt med tanker, hvilket gav mig store problemer med at fokusere på nuet og koncentrere mig på arbejdet. I dag har jeg meget bedre fokus, og alle de negative tanker, som jeg havde dengang er næsten ikke eksisterende mere.

Jeg håber dette kursus har været dig behjælpelig og at du vil starte med meditation.

Læs del 1 her.
Læs del 2 her.
Læs del 3 her.

Tak fordi du læser med på HELSEBOOST.dk 

Og ha’ en rigtig skøn påske. ?