Hvad skal ens fedtprocent være?

De officielle anbefalinger for en normal fedtprocent afhænger af både køn og alder. Afhængigt af alder skal kvinders fedtprocent befinde sig mellem 21 og 36 procent. Mænds fedtprocent bør lyde på mellem 8 og 25 procent.

silhuetter af mænd med forskellig fedtprocent

Hvad lyder en normal fedtprocent på?

Herunder kan du se, hvor din fedtprocent skal befinde sig, hvis den er sund og normal. Ud fra tabellen kan du nemt se, hvorvidt du har en normal fedtprocent eller ej.

Normal fedtprocent for kvinder:

  • Alder: 20 – 39 år – Normal fedtprocent: 21 – 33 %
  • Alder: 40 – 59 år – Normal fedtprocent: 23 – 35 %
  • Alder: Over 60 år – Normal fedtprocent: 24 – 36 %

Normal fedtprocent for mænd:

  • Alder: 20 – 39 år – Normal fedtprocent: 8 – 19 %
  • Alder: 40 – 59 år – Normal fedtprocent: 11 – 22 %
  • Alder: Over 60 år – Normal fedtprocent: 13 – 25 %

Hvordan kan jeg måle min fedtprocent?

Det er svært at lave en måling af din fedtprocent. Det er derfor én af de store udfordringer ved brugen af din fedtprocent. Foruden muligheden for at benytte avancerede røntgenscannere (DEXA-scanner) på diverse laboratorier og forskningscentre, er der et begrænset antal måleredskaber, der er brugbare.

Faktisk er der kun ganske få metoder, der er brugbare. På trods af dette, har de stadig klare mangler, når det kommer til at bestemme din fedtprocent. Den bedste mulighed i denne sammenhæng er at gøre brug af bioelektrisk impedans.

Bioelektrisk impedans

Dette er en metode, hvor der sendes en svag strøm gennem kroppen. Med afsæt i ledningsevnen estimeres både muskel- og fedtmasse. Hverken fedt, muskler, knogler eller væske leder strøm lige effektivt. Derfor er det muligt for apparatet at regne ud hvor stor en del af din krop, der er bestående af hhv. fedt og muskler.

I dag kan sådanne apparaturer findes i helt simple badevægte med fedtprocentmåling. Det findes dog også i meget dyre måleredskaber, der kan findes hos diætister og i fitnesscentre. Fælles for såvel de billige som de dyre modeller, er at resultaternes nøjagtighed er mangelfuld, når det kommer til måling af fedtprocenten.

En fordel ved metoden er dog, at du selv kan udføre målingen på denne måde.

Hvad betyder fedtprocent?

Din fedtprocent er et mål for, hvor meget fedt, der er på din krop. Din krop består – helt grundlæggende – af fedtmasse, hvilket er fedt, der gemmer sig under huden og inde i bughulen, samt mager af legemsdele. Det inkluderer knogler, muskler, organer, vand og andet, der ikke er fedt.


Relaterede artikler: 

Hvad bruger kroppen fedt til? 
BMI-beregner
Det optimale indtag af fedt