Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Danmark er et folk af kaffedrikkere, og vi drikker gerne både morgen-, eftermiddags- og aftenkaffe, hvis vi kan komme afsted med det. Der er dog mange, der f.eks. springer aftenkaffen over, fordi de ikke kan sove pga. det høje koffeinindhold - men hvor meget koffein er der egentlig i en kop kaffe? Dette spørgsmål giver jeg dig svaret på.

Sponsoreret indhold
Kaffekop med damp

Koffeinindholdet afhænger af kaffetype og -mængde

Det siger sikkert sig selv, at det ikke er alle typer af kaffe, der indeholder den samme mængde koffein – ligesom nogle kaffetyper er helt koffeinfri. Selvom kaffetyperne varierer, så indeholder de typisk den samme mængde koffein, hvorfor det i høj grad er mængden af kaffe, der bestemmer dit samlede koffeinforbrug.

Du får f.eks. ikke den samme mængde koffein, når du drikker en lille espresso på 0,3 dl, som du får, hvis du drikker en almindelig kop filterkaffe på omkring 1,25 dl. En typisk kop filterkaffe på 1,25 dl indeholder normalt ca. 85 mg koffein, hvilket må siges at være en del.

Til sammenligning indeholder en gennemsnitlig, dansk cola op til 15 mg pr. dl – altså ca. 20 mg for en tilsvarende mængde – mens en energidrik må indeholde op til 32 mg pr. dl – altså ca. 40 mg for en tilsvarende mængde.

Kaffe indeholder dobbelt så meget koffein som energidrik pr. dl, men mængden i en dåse energidrik er mindst dobbelt så stor som i en standard kop kaffe, så det går typisk lige op.

Vi danskere har en uovertruffen kærlighed til kaffe, som vi næppe kommer af med, men det er rart at vide hvor meget koffein, som er i kaffen. Vi bruger kaffe alle steder, både som gaver og når hyggen skal være tilstede. Én af de mest almindelige produkter i en værtindegave er f.eks. ofte kaffe når det er en gavekurv.

Et normalt indtag af koffein gavner din krop!

kaffe i kaffekop

Hvis du er typen, der drikker omkring 3-5 kopper kaffe om dagen, så kan du glæde dig over, at denne mængde faktisk er med til at gavne din krop på længere sigt. Først og fremmest gør koffein dig mere opmærksom, når du skal koncentrere dig, ligesom det kan være med til at øge din udholdenhed, når du træner.

Herudover er det bevist, at kaffe er med til at reducere Alzheimers og modvirke udviklingen af Parkinsons. Her er koffein en positiv makker for din hjerne, der er med til at øge hjernens aktivitet, og dermed er med til at modvirke nogle af de sygdomme, som skyldes, at hjernen langsomt går i forfald.

Et for højt koffeinindtag kan dog skade din krop…

Den gennemsnitlige kaffedrikker drikker får normalt omkring 300 – 400 mg koffein om dagen, hvilket er helt fint i en ellers velafbalanceret kost. Omvendt kan et for højt kaffeindtag være skadeligt for din krop på lang sigt, da koffeinen påvirker din hjerne og dine knogler.

Hvis du har et dagligt koffeinindtag på mere end 700 mg – ca. 1,2 liter kaffe – så reagerer din hjerne anderledes på f.eks. søvn, ligesom du kan få en større grad af uro i kroppen.

Mange storforbrugere af koffein fremhæver netop søvnlængden som værende et af de punkter, hvor for meget kaffe kan have en stor indvirkning. Herudover har forskere fundet ud af, at personer med et for lavt indtag af kalk kan have en forøget risiko for knogleskørhed, hvis de får for meget koffein på daglig basis.