
Skal sport være en større del af dit liv?
Sport kan sagtens være lig afslapning Der er mange måder, hvorpå du kan få...
Der findes en masse næringsstoffer, men hvilke har kroppen egentlig brug for, og er der nogle, der er vigtigere end andre? I denne artikel forklarer vi på en nem og overskuelig måde, hvilke næringsstoffer du har brug for, og hvorfor de er vigtige.
Skrevet d. 6. september 2024 af Helseboost
Vores krop har et behov for kulhydrat, fedt og protein. Dertil har kroppen også et behov for både vitaminer og mineraler. Det bør dog næppe være vanskeligt at sikre det rette indtag af næringsstoffer. En helt normal, varieret kost dækker nemlig kroppens behov for næringsstoffer, hvorfor det ikke er spor vanskeligt at sikre.
Behovet er ofte større, hvis man er i en sygdoms- eller behandlingsperiode. Under alle omstændigheder kan vores behov for næringsstoffer dog dækkes af den mad, vi spiser. For at kroppen fungerer optimalt, har den behov for et vist indtag af både proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler og vand.
Derfor er der ingen enkelt fødevare eller gruppe af fødevarer, der har et indhold af næringsstoffer, der kan tilføre kroppen al den næring, den har behov for.
Proteiner er kroppens byggesten. De er nødvendige til opbygning og vedligeholdelse af både celler, væv og immunsystem. Dertil står de også for produktion af hormoner og enzymer, mens de også bidrager med energi (4 kcal/g).
Kulhydrater står for at tilføre kroppen energi (4 kcal/g). Kostfibrene bidrager til at sikre en god mavefunktion. De har en proteinbesparende effekt, hvorfor det er kroppens foretrukne kilde til energi. Får kroppen nok energi via kulhydrater og fedt, vil proteinet i stedt bruges til opbygning af celler og væv.
Der findes forskellige type kulhydrater. Helt forenklet er der tale om sukker, stivelse og kostfibre.
Kroppen har også brug for fedt. Det tilfører nemlig kroppen energi (9 kcal/g). Fedt fra din kost brugers bl.a. til at absorbere fedtopløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K). Dertil bruges det også til at danne hormoner. Fedt, der ikke bliver forbrændt, bliver lagret i kroppen til senere brug.
I henhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling, er det vigtigt at fokusere på fedt fra hhv. fisk og de vegetabilske kilder. Der bør også være fokus på at minimere animalsk fedtindtag.
Både vitaminer og mineraler forekommer naturligt i vores mad – dog i forskellige mængder. Hver vitamin- og mineraltype har sin egen specielle funktion (eller funktioner). De bidrager f.eks. til omsætning af diverse næringsstoffer, kroppens stofskifte, antioxidative system, væv og røde blodlegemer samt dannelse af knogle.
Endvidere bidrager det også til immunsystemet, hvorfor det sikrer opretholdelsen af et godt helbred. Vores kroppe er ikke i stand til selv at producere vitaminer og mineraler. Derfor er det vigtigt at din kost er varieret, så den kan bidrage til det mangfoldige behov af mineraler og vitaminer, som vores kroppe har brug for.