Hvad er quinoa?

Quinoa er et relativt nyt korn i Danmark. Over de seneste år har det opdaget en stigende opmærksomhed – både her i landet og i resten af verden. Der er dog intet nyt over selve kornet, da det har været i over 5.000 år i Andesbjergene. Her blev det kaldt moderkornet som følge af en hellig status, det havde fået blandt folket.

Skrevet d. 8. september 2019af
quinoa frø i salat superfood
Du har allerede afgivet din bedømmelse.
Hvad er quinoa?
5 (100%) 5 stemmer

I dag kaldes quinoa for en superfood. Botanisk set er der hverken tale om korn eller græs, selvom mange dog anser det som værende korn. Det er derimod tilhørende salturtfamilien, der også omfatter rødbede, spinat og sukkeroe. De fleste er dog mere interesserede i de sundhedsmæssige egenskaber, som quiona byder på.

Er alt quinoa det samme?

Quinoa kan fås i flere farver. Det strækker sig fra hvid til både orange, rød og sort. Den største forskel på dem er dog rent kosmetisk, da de har forskellige farver. Derfor kan de også pynte i forskellige retter. Der kan være tale om minimale forskellige smagsnuancer. Det siges at des mørkere det er, des mere rig er smagen.

Det bør dog nævnes, at der findes mange tusinde arter, og hver art har sin egen næringsprofil. Som det også gør sig gældende ved andre afgrøder, så er næringsindholdet afhængigt af flere parametre. Det inkluderer bl.a. jordkvalitet, vokseforhold og høsttidspunkt.

Fordele ved quinoa

Der er mange fordele ved quinoa. Det er naturligvis også derfor, det er blevet anerkendt som en superfood. En række af fordelene er blevet belyst herunder.

1. Højt næringsindhold

Quinoa har været brugt i flere tusinde år i Sydmaerika, selvom det først fornyligt har fundet vej til Danmark. Det er en god kilde til fibre, hvorfor det er et reelt fuldkornsprodukt. Alt efter dit valg af sort, så kan det have helt op til 50% højere indhold af protein sammenlignet med andre typer korn.

2. God kilde til kalk

Det er også en rigtig god kilde til kalk. Det har nemlig et indhold på 17 mg. Calcium pr. 100 gram. Derfor er det et rigtig godt tilskud til kalk, hvis du er i mangel. Det er dog ikke noget, der kan erstatte hele dit behov for calcium.

3. Har en enestående aminosyrebalance

Det kan også bryste sig af en ideel proteinbalance. Faktisk er der tale om én af de bedste, når man snakker om korn. Endvidere har det også et indhold af alle essentielle fedtsyrer. Derfor har det har en enestående aminosyrebalance.