Hvor længe skal jeg amme?

At amme skal gerne være roligt og hyggeligt. Men hvor længe bør du egentlig amme per gang? Hvor ofte har barnet brug for at spise i en ung alder? Det er bestemt en god idé at kigge på barnet og mærke efter, fremfor at kigge på uret! Denne artikel vil tage dig nærmere omkring de mange aspekter ved amning.

Sponsoreret indhold
Kvinde ammer sit barn

Bliv klogere på amning

Kort og godt, så er der ingen gylden regel for hvor længe en amning skal foregå. Det bedste du som mor kan gøre er, at du lader din baby bestemme hvor lang tid at han/hun har lyst til at spise. Der findes nemlig ikke forskrifter for hvad der passer det enkelte barn bedst. Stort set alle mindre børn har forskellige ønsker og behov, hvilket er helt naturligt.

Nogle babyer spiser hurtigt, andre spiser langsomt og man fornemmer nærmest en lyst til bare at ligge ved brystet og hygge lidt – måske lige udnytte den gode position til en mindre lur mellem måltiderne. Med andre ord – amningen kan tage alt mellem nogle få minutter til en halv time. Amning tager den tide den tager – du bør så vidt muligt undgå at afbryde den alt for mange gange.

Hvor mange gange om dagen skal barnet ammes?

Modsat fast føde, så er modermælk let for barnet at fordøje. Netop derfor vil du måske også opleve, hvis du forsøger begge dele, at spædbørn som bliver ammet spiser oftere end spædbørn som mades med flaske.

Der findes næppe et præcist antal af gange et barn ammes, men i gennemsnit vil spædbørn de første to måneder gerne spise op til 12 gange dagligt. Nogle babyer ønsker at spise mere end dette, men det handler igen om at alle børn er forskellige, og der er som udgangspunkt intet galt i dette. Hvor lang tid der går mellem at der skal ammes varierer selvfølgelig også som døgnet skrider frem. Intervallerne er ofte lidt længere om morgenen, hvorimod de bliver kortere henover dagen for at toppe om aftenen, hvor rigtigt mange spædbørn nærmest vil spise konstant.
Dette bør du huske, hvis du kommer til at undre dig over at han/hun kan være sulten blot en halv time efter at du sidst ammede.

Man kan med fordel anvende en ammepude ved amning, der støtter både arme og nakke. 

Barnet som sover meget

Hvis dit barn er typen, som kan lide at sove nogle dejligt lange middagslure, frem for at spise, så kan det også være at dit barn kan nøjes med at spise ned til 6 gange i døgnet – det anbefales dog at dette antal kommer tættere på det gennemsnitlige 12 gange om dagen. Så hvis du oplever at barnet gerne bare vil sove, så bør du forsøge at vække barnet og tilbyde det noget bryst.

Hvis barnet sover super meget og ikke er interesseret i at spise, så kan du forsøge at rådføre dig med din sundhedsplejeske, som kan tjekke at alt er som det skal være.

Modermælken er sød og fed

Jo længere tid du lader dit barn sutte, des sundere er mælken som kommer ud. I starten af amningen vil det første mælk nemlig være tyndt og knapt så rigt på mineraler og indhold, som det der kommer efter noget tid. Den mælk er nemlig federe og mere næringsrig og giver derfor også en bedre mæthedsfølelse hos barnet. Husk derfor at lade barnet sutte indtil at det frivilligt slipper brystet og derfor er mæt.

Et eller begge bryster?

Det vil ofte være nok at give mælk fra ét bryst pr. måltid. I nogle tilfælde kan dit barn spise større mængder, her kan det være en god idé at du lader barnet tømme det ene bryst helt, hvorefter du giver barnet mere fra bryst nummer to. Hvis du gør dette, så husk at starte med det andet bryst ved næste måltid.

Med disse råd er vi sikre på du er klar til at amme – måske er du allerede i gang! Vigtigst af alt er blot at du husker at nyde det, det er ikke noget man oplever mange gange.