Vaneændringer – Sådan får du dine vaneændringer til at holde

Dette er det sidste indlæg i mini-serien omkring vaneændringer. Gitte Skov Frandsen har først forklaret os hvorfor vaneændringer er så svære, dernæst givet os nogle konkrete værktøjer til at lykkes med dem, og her til sidst hvordan vi sikrer vores vaneændringer holder. Det er en meget essentiel del i forhold til vaneændringer, sådan både de kort og langsigtede mål indfries. Held og lykke med dine vaneændringer, og vi håber at denne mini-serie har givet dig en ny og brugbar viden omkring vaner. God læselyst ?

Vane - nå i mål med vaneændringer

Vaneændringer: Del 3 ud af 3

I denne 3. og sidste del i mini-serien om vaneændringer (se del 1 og 2 her) bliver du klogere på, hvad der skal til for at vane-/livsstilsændringen holder på den lange bane.

Del 1: Forstå hvorfor vaneændringer er så svært
Del 2: Konkrete værktøjer til at lykkes med vaneændringer

Du får indsigt i hvordan ændringerne virkelig implementeres og slår så dybe rødder i dig, at de fremadrettet bliver din hjernes naturlige valg.

De fleste har erfaring med at lave en vaneændring af en art som holdes i et vist stykke tid. Det kan være at holde op med at ryge, spise sundere, tabe sig osv.

Som regel er man fuld af energi og gå-på-mod når projektet starter, stolt og glad når man klarer de første uger og måneder og så…. Så går det pludselig ikke godt mere!

Det handler om, at du løber tør for viljestyrke og lander i det gamle vanemønster som hjernen kender og elsker for at være ikke-krævende.

Hvis du en gang for alle vil have det her til at holde på den lange bane, så skal du starte ud med det rette mindset. De fleste vil gerne have overblik/kontrol over processen fra start til slut og kende de trin der er på vejen i mål. Og det er i virkeligheden fejl nummer 1.

Du skal i stedet for starte med definere hvilken slags person du gerne vil være. En der er slank og veltrænet fx? Dét er det rigtige sted at starte for en succesfuld vaneændring.

Det handler om at gøre op med gamle overbevisninger

Et eksempel på en person der ikke vil kunne fastholde fx et vægttab på den lange bane er vedkommende der siger noget i stil med: Jeg vil virkelig gøre en indsats for at tabe mig, lave en plan, holde mig til den og knokle. Men vi ER overvægtige i min familie, vi har meget tunge knogler og det er ligesom i generne.

Vedkommende tror ikke på det. Ønsker det og vil bestemt gerne lykkes, men har allerede lavet en exit-strategi til når det ikke lykkes.

Fordi frygten for at fejle er i os allesammen, og paradoksalt nok er det lige præcis frygten der gør at vi handler lidt halvhjertet og derfor ikke lykkes.

Det handler om at vi går rundt med en overbevisning om hvem vi er, og hvad vi kan – og ikke mindst ikke kan. Oprindelsen på de overbevisninger kan ligge mange år tilbage, fx kan det være noget du er vokset op med at ha hørt (fx det med de tunge knogler og overvægten i generne -mellem linjerne; du kan lige så godt glemme alt om at tabe dig).

Det er også afgørende, at du forstår at der hvor du er i dag, med hvad vane du nu end ønsker at ændre, så er det gentagelse af bestemte handlemønstre der har bragt dig herhen.

Ikke dårlige gener, uheld og ulykke, men dine egne valg. Det er summen af alle dagens mange valg og handlinger over måneder og år der har bragt dig til hvor du er i dag.

Man kan fx godt se forskel på en der har en morgenrutine der hedder træning og frugt til morgenmad, og en med morgenrutinen en kop kaffe og 2 croissanter.

Ansvaret, og dermed heldigvis også muligheden for at ændre det, ligger hos os selv

Trin for trin model for langtidsholdbar succes:

  • Beslut dig for den person du gerne vil være/blive gennem vaneændringen.
  • Hvilke vaner har denne fremtidsversion af dig? Start med en enkelt vane og få den til at virke får du går i gang med den næste. Det kan fx være dit morgenritual. At starte med et glas vand og en skål havregryn signalerer med handlingen at du går op i din sundhed. Et glas kakao og en krydderbolle det modsatte. Der er ingen facitliste her – det er din egen standard du navigerer efter.
  • Omgiv dig med mennesker der lever som fremtidsversionen af dig – de vil inspirere og støtte dig med deres levevis og holde dig på sporet. Hvis du vil være virkelig god til fx badminton nytter det heller ikke at træne med lilleputterne vel? Du bliver god/lykkes meget lettere ved at omgive dig med mennesker der er lidt bedre (til det du vil ændre) end dig selv.

De allerbedste resultater får du ved at have en professionel sparringspartner, fordi fokus alene er på det område af dit liv, og fordi vedkommende har en faglig ballast & erfaring du kan udnytte til at sætte kursen solidt mod dit drømmeliv.


Tilbud til HELSEBOOST læserne

Det var en forenklet, men grundlæggende gennemgang af måden at holde dine vaneændringer på. Hvis det er NU du beslutter dig for at ville lykkes med at skifte kurs på din livsstil til den du har gået og ønsket dig længe, men ikke vidst hvordan du skulle gribe det an, så se her:

Som et specialtilbud kun til læsere her hos HELSEBOOST.dk har jeg sammensat et særligt 6 ugers kickstart forløb bestående af

Mit onlinekursus Selvkærlig Vaneændring 2019,

4 stk. 1:1 konsultationer & ubegrænset online sparring undervejs. Værdi i alt: 1900,-

Du får det for kun 995,-. I en begrænset periode.

Da det er et særligt tilbud kun til læsere hos HELSEBOOST.dk, figurerer det ikke på min hjemmeside Drømmelivet.dk, du skal bare sende en mail til mig på gitte@droemmelivet.dkfor tilmelding eller for at høre nærmere.