Vaneændringer – forstå hvorfor det er så svært med dem

Dette indlæg er del 1 ud af 3 indlæg, som jeg har skrevet omkring vaneændringer. I denne lille artikelserie kigger vi nærmere på det med vaner og vaneændringer. Forstå hvorfor det er så svært med dem. God læselyst ?

langhåret mand der ville ændre sine vaner

Vaneændringer: Del 1 ud af 3

Første del her forklarer, hvad vaner egentlig er, og hvorfor de kan være så pokkers svære at ændre på.

I artikel 2 dykker vi ned i henholdsvis hvilke konkrete redskaber der skal tages fat på for at gribe sin kommende vaneændring optimalt an, og i 3. artikel bliver du klogere på hvad der skal til for at vane-/livsstilsændringen holder på den lange bane.

Den livsstil vi har, dikteres af vores vaner, som er skabt af vores handlinger – som igen er skabt af vores følelser, som i sidste ende skabes af vores tanker.

Kan vi så ikke bare ændre vores tanker og dermed vores vaner? Jo, sådan fungerer det, i hvert fald på et teoretisk plan. Men hvis det var så simpelt, ville så mange mennesker jo ikke kæmpe med deres vaneændringer…

Så hvad er vaner egentlig?

Vores vaner er faktisk bare en række ubevidste tanker, handlinger og følelser der er opstået som følge af gentagelse på gentagelse af disse.

Vores erfaringer og minder knytter altid en følelse til sig – og derfor kan tanker om disse også fremkalde følelser af fx glæde, sorg osv.

På den måde skaber dine tanker altså sådan som du har det– din sindstilstand.

Alle dine daglige rutiner, lige fra hvilken side af sengen du har sovet i, hvilken stol du sætter dig på og spiser morgenmad, hvilken vej du tager på arbejde, hvem du snakker med på arbejdet, hvornår du tjekker Facebook osv., skaber et program i din hjerne som følges dag ind og dag ud.

Din krop elsker den forudsigelighed og er som udgangspunkt ikke venligt stemt for forandringer.

Vaner kører på autopilot

Hvis man ikke er bevidst om, at alle disse rutiner faktisk bliver til et program i hjernen der automatisk afspilles, mister man på en måde sin frie vilje. På den måde forstået, at programmet jo kører ubevidst og af sig selv, med mindre man beslutter sig for bevidst at gøre noget andet.

Kroppen laver de her ubevidste programmer for at spare os for energi-tænk hvis vi skulle koncentrere os lige så meget som et lille barn om fx at spise, gå, bindesnørebånd, cykle eller lignende, det ville jo være uendeligt ressourcekrævende.

95% af hvem vi er når vi er 35 år, er et lagret sæt af handlinger, følelsesmæssige reaktioner, overbevisninger, opfattelser og ubevidste vaner- det vil groft sagt sige, at vi kun har 5% af hjernen til rådighed til fx at bestemme os for at ville leve sundere, finde mere tid til familien, være mere glade, tabe os, gå tidligt i seng, løbe en tur hver morgen osv.

Der er derfor ikke noget at sige til, at det er noget af en opgave at få succes med en vaneændring, når 95% af kroppen og hjernen kører på sit eget, helt andet program, med en helt anden dagsorden.

Din hjerne snyder dig

På en måde kan man sige, at hjernen ikke er alt for klog. Hvis du tænker på en oplevelse, kan hjernen faktisk producere samme ”hjerne-kemi” i form af fx hormoner (og derved samme følelse, fx glæde, frygt, angst osv.), som hvis du rent faktisk oplevede situationen.

Underbevidstheden kender simpelthen ikke forskel på de 2 ting, mindet om oplevelsen og oplevelsen. Derfor er det super vigtigt at få styr på sine tanker for at få styr på sine vaner, for dit vane-program vil afspille igen og igen og det vil kræve meget energi for at stoppe den afspilning hvis ikke man forstår hvordan det hænger sammen.

En vane er ikke kun omkring fysiske ting – det kan også være at tidligere erfaringer med fx en livsstilsændring er fejlet, måske endda adskillige gange, og hjernen har så lavet et program der, når du begynder at tænke på at ville ændre noget, så siger: “du kan starte på mandag i stedet for”, eller ”det kommer du aldrig til at lykkes med”, ”det bliver for hårdt for dig” osv…

For når du tænker på at ville ændre noget, får kroppen samme følelse og frigivelse af samme stoffer i kroppen, som da du prøvede sidst og det ikke lykkedes. Allerede før du er i gang er det ubevidste program altså i fuld gang med at tale dig fra det, ved at minde dig om at det kan gå galt.

Så første skridt mod en succesfuld vaneændring er altså at forstå at din krop ubevidst vil modarbejde det, med mindre du aktivt putter noget nyt ind i programmet.


Det kigger vi meget mere på i artikel 2:

Vaneændringer – konkrete redskaber til at lykkes med dem

Hvis du har vaner du ønsker at ændre, kan det være, at mit onlinekursus Selvkærlig Vaneændring 2019 er noget for dig – det guider dig udførligt rundt i alle de aspekter der nævnes her, og mange andre.

Som læser her på Helseboost.dk kan du med rabatkoden HELSEBOOST endda få 25% rabat på kurset, følg blot linket her droemmelivet.dk  læs mere samt hvordan du tilmelder dig.