Hvor sidder blindtarmen?

Hvor er blindtarmen placeret? Få svaret i dette indlæg hvor vi gør dig lidt klogere på hvor blindtarmen er placeret og dens funktion.

kvinde viser hvor blindtarmen er

Hvor sidder blindtarmen?

Hvis du leder efter svar på dette spørgsmål, så er du sikkert bekymret for, om du har fået blindtarmsbetændelse, men i langt de fleste tilfælde er det muskulære smerter, der spiller dig et puds.

Det er dog alligevel meget relevant at vide, hvor blindtarmen sidder, og hvilken funktion denne har i din krop, hvis du en dag skulle få symptomer på blindtarmsbetændelse. Dette vil vi forsøge at gøre dig lidt klogere på her.

Blindtarmen

Blindtarmens placering i kroppen

Blindtarmen er en lille stump tarm på ca. 4-8 cm, der befinder sig lige i starten af tyktarmen i den højre, nedre del af maven. Det er derfor typisk i netop dette område, at en blindtarmsbetændelse vil give meget voldsomme mavesmerter. Disse kan dog i mange tilfælde også skyldes almindelig forstoppelse, da tyktarmen også er beliggende i og omkring dette område.

Herudover er det et muskelområde, der bruges meget af kroppen, hvorfor muskulære smerter ofte er et stort problem i dette område. Derfor skal du ikke nødvendigvis undersøges for blindtarmsbetændelse – men hvis smerterne er meget voldsomme, så bør du naturligvis søge læge.

Hvilken funktion har blindtarmen?

Blindtarmen – eller blindtarmsvedhænget, som det faktisk hedder – er én af de meget omdiskuterede dele af kroppen, som man ikke helt kan blive klog på. På linje med visdomstænder og halebenet forsøger forskere stadigvæk at finde ud af, hvad blindtarmens nøjagtige funktion er, men man bliver gradvist klogere og klogere på den lille stump tarm.

En teori omkring blindtarmen er, at den har en gavnlig effekt for vores immunforsvar (styrk dit immunforsvar- Se her) hvor den skulle have aktiv betydning for kroppens evne til at bekæmpe sygdomme på egen hånd. Herudover menes blindtarmen at spille en afgørende rolle i forhold til en sund fordøjelse, da den indeholder en række gavnlige bakterier.

Disse bakterier kan være med til at genstarte fordøjelsessystemet, hvis man f.eks. skulle blive ramt af kolera eller lignende infektioner. Andre igen mener blot, at blindtarmen er et restprodukt fra udviklingen af mennesket, og at den derfor ingen effekt har.

Netop fordi, man ikke kan blive helt klog på blindtarmen, så undlader man at fjerne den fra patienterne, hvis den ved kikkertundersøgelse ikke er betændt. Dette kan virke dumt, når man alligevel er i gang med en operation, men pga. den eventuelle gavnlige effekt efterlades blindtarmen, hvis den ikke viser tegn på betændelse.