Proteinrig morgenmad – hvad kunne det være?

For nogen er morgenmad det allervigtigste måltid, men hvordan gør man den proteinrig? I denne artikel får du nogle forskellige råd, som du kan bruge til din dagligdag og morgenrutine. Der findes mange veje til Rom, hvorfor én løsning nødvendigvis ikke passer til alle.

proteinrig morgenmad

De fleste morgenmadsprodukter er fyldt med kulhydrater og en del sukkerarter, hvor proteinet er blevet udeladt. Derfor er det et naturligt spørgsmål at stille, hvordan man laver og finder en proteinrig morgenmad?

Lad os starte med at få nogle fakta på bordet først: Morgenmad er nødvendigvis ikke det vigtigste måltid på dagen, selvom Kellogs i sin tid har fået markedsført det godt. Det hele handler nemlig om dine rutiner, vaner og ikke mindst præferencer. Morgenmad kan være det allerbedst måltid for nogen, hvor andre er det det allerværste, hvorfor det ikke kan siges nok, at det hele afhænger af ens personlige behov. 

Sådan kan du lave en proteinrig morgenmad 

Du får sikkert allerede havregryn til morgenmad, hvilket rigtig mange af os danskere gør. Havre indeholder faktisk relativt mange proteiner, og derudover er de fyldt med fibre og gode kulhydrater, hvilket er en god dag på starten. Men træner du meget, har du måske brug for nogle ekstra proteiner, hvorfor havregryn ikke er nok. Derfor kan du supplere med eksempelvis nødder. Mandler, paranødder, cashewnødder, hasselnødder og lignende passer rigtig godt sammen med havregryn. Dog skal de helst være usaltet, da du ellers hurtigt kommer til at få for meget sodium.

Naturligvis er der meget fedt i nødder, men her er det tale om god fedt, som kun kommer dig til gode. Supplér med nogle bær og du har en lækker morgenmad, hvor der er styr på alle makronæringsstoffer, og med stor sandsynlighed også mikronæringsstofferne, hvis du eksempelvis supplerer med bær eller lignende. 

Måske er du ikke til havregryn på den gammeldags måde? 

Prøv dette lille tip: 

Det kan sagtens være, du er ved at være træt af havregryn med enten mælk eller plantedrikke. Derfor har du prøvet med grød, men det er sådan set også ved at blive lidt gammeldags og kliché. Vi mennesker elsker jo forandring af en grund, da ændringer ligesom fryder i vores liv. Måden du kan peppe din havregryn op er ved først at supplere med lidt chia eller lignende. Herefter tilføjer du din favorit mælk eller plantedrik.

Derudover kan du smide lidt chokolade, jordnøddesmør eller noget helt tredje. Til sidst kan du her tilsætte noget proteinpulver, og så egentlig bare blande hele molevitten i et glas, du kan lukke. Eksempelvis et større syltetøjsglas. Derefter sætter du blandingen ind i køleskabet natten over, og vupti, om morgenen har du en helt ny variant af din yndlings havre, hvor du tillige har tilføjet en masse lækre ingredienser og ikke mindst forhøjet proteinniveauet. 

Havre er lækkert og mættende, men måske vil du gerne hen i en helt anden boldgade

Heldigvis er der mange muligheder, uanset hvilke præferencer du har. Yoghurt er en rigtig fin måde at kunne tilsætte mere protein til din kost uanset om den kommer fra en ko eller soya, hvor du nemlig kan tilføje flere forskellige ingredienser afhængigt af din smagspræferencer. Her er det nemlig rigtig nemt at tilføje og skjule proteinpulver, da det er relativt nemt at blande pulveret med yoghurten. Yderligere smager frugt utrolig lækkert med en vanilje- blåbær- eller neutral yoghurt. 

Omvendt kan det være, du gerne vil hen i en helt anden boldgade. Det kunne sagtens være, du er typen som er mere til fast føde om morgenen, hvorfor de mere flydende morgenmadsprodukter ikke ligefrem er din kop te. Her kommer brød hurtigt ind i billedet, da det er en god måde at få og lave mange forskellige variationer. Vi danskere elsker vores rugbrød meget højt, hvilket nok kommer af en god grund.

Almindeligt hvidt brød kan smage rigtig godt, men det kommer bare aldrig nogensinde op på højde med et godt og lækkert friskbagt stykke rugbrød. Derudover er det noget som kan få selv de mest morgentrætte mennesker op af sengen. Et højtbelagt stykke behøver nemlig ikke være noget, man kun får til specielle lejligheder. Hvis du eksempelvis supplerer rugbrødet med avocado, tomat, bønnepostej og måske noget friskt løg, får du noget morgenmad som for alvor sætter gang i dagen. Derudover får du relativt meget protein fra rugbrøden og bønnepostejen. Yderligere får du sundt fedt fra avocadoen og gode kulhydrater fra rugbrødet og det friske løg. 

Nu har du fået nogle gode tips og råd fra os til en proteinrig morgenmad, hvorfor vi håber, vi har kunne inspirere dig.

Dog findes der nok ikke to mennesker på vores jord, som spiser præcist det samme hver dag. Derfor handler det om, hvad du kan lide. Protein er vigtigt, ja, men smagen og de andre næringsstoffer er mindst ligeså vigtige.