Kostens betydning og indvirkning når du er stresset

Forstår du kostens betydning og dens indvirkning når du er stresset? Gitte gør os klogere på sammenhængen i dette indlæg. Hun kommer blandt andet omkring hvorfor stressede oplever vægtøgning, og hvorfor det kan være så svært at tabe sig. Tak fordi du vælger at læse med på HELSEBOOST.dk. ?

Dine spisevaner ændres …

Har du lagt mærke til, hvordan dine spisevaner påvirkes når du er stresset?

Hvis du har, oplever du sikkert også at være frustreret over, at det ikke er til det bedre, og ikke usandsynligt at stressede oplever en vægtøgning.

Der kommer nemlig rod i appetitreguleringen, fordi stresshormonet kortisol stimulerer et område i hjernen så der opleves øget appetit, lige som det er årsag til en øget aflejring af fedt i maveregionen. Langvarig forhøjet niveau af kortisol i blodet fører også til en nedbrydning af muskelvæv, der betyder en sænkning af stofskiftet.

Disse mekanismer gør det utrolig svært at tabe sig!

Den ubalance der kommer i diverse hormoner i kroppen ved stress, øger lysten til sukker- & fedtholdige madvarer for at forsøge at genskabe balancen.

Sådan lidt firkantet sagt, så jagter kroppen feel-good fornemmelsen, energi og overskud gennem maden.

Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt hvis man har et ønske om at komme stressen til livs, for når du har brug for at jagte energi gennem mad og drikke, fortæller kroppen dig egentlig at dine batterier er flade og trænger til hvile & genopladning.

Når den hormonelle ubalance så ydermere nedsætter optagelsen af en lang række livsvigtige mineraler & vitaminer, giver det kroppen et endnu dårligere udgangspunkt for at håndtere stressens andre symptomer som fx dårlig søvn, koncentrationsbesvær, spændinger og fysiske smerter osv.

Hvad kan man selv gøre via kosten?

Alle stressens hormoner og transmitterstoffer (som er signalstoffer i hjernen) bliver dannet ud fra bestemte bestanddele fra vores kost. De transmitterstoffer, der dæmper og modvirker stress, hedder serotonin og melatonin.

De virker afslappende, beroligende, afstressende og forbedrer vores nattesøvn. Mængden af disse stiger, hvis vi spiser gode kulhydrater som grøntsager, frugt, hele fuldkornsprodukter og kartofler med skræl.

I forhold til melatonin, som der produceres mindre af under stresspåvirkning, kan man hjælpe sig selv ved at indtage fødevarer der indeholder melatonin, nemlig havre, majs, ris, byg, tomater og bananer.

For at danne det stressnedsættende transmitterstof serotonin, kræves tilstedeværelsen af en essentiel aminosyre kaldet tryptofan.

Ved at spise madvarer med et stort indhold af tryptofan vil blodets indhold af denne aminosyre stige, og dermed kan der dannes mere serotonin.

Til denne omdannelse medvirker flere enzymer. Der kræves deltagelse af B-vitaminerne B2, B3, B6, B12, folinsyre og mineralerne jern, zink og magnesium.

Det kan være svært at dække dette øgede behov for vitaminer & mineraler alene gennem kosten, og så kan man overveje et godt kosttilskud for at være på den sikre side.

Der er selvfølgelig mange aspekter af stresshåndtering, og kosten er en af brikkerne i denne. Har man de rette byggesten fra kosten til de stoffer der modvirker stressen, så har man i hvert fald et langt bedre udgangspunkt for at komme stressen til livs.


Har du brug for hjælp?

Hvis du har brug for mere information om kostens betydning for stress og håndtering heraf, eller en konkret plan for hvordan DU kan ændre på din kost så den er toptunet til at modvirke stressens følgevirkninger, så gå ind på drømmelivet.dk og kontakt mig for en uforpligtende snak om mulighederne.