Hvor meget vand skal man drikke om dagen?

Vand – eller om vi lærte det i kemitimen, H2O – er ganske skønt og helt livsnødvendigt. Det kommer nok bag på de færreste, men hvor meget bør man egentlig drikke, og hvorfor er vand egentlig så vigtigt? Læs med her, hvis du ønsker et hurtigt og overskueligt overblik over vores alles overskønne VAND.

2 kg håndvægte, træningssko og knæ støtter

Hvor meget vand skal man drikke?

Kroppen bruger vand i et hav af indre processer, hvorfor vand er så vigtigt. Enhver celle suger vandet til sig og bruger det i deres arbejde om at opretholde en sund og rask krop, i alt hvad det indebærer – lige fra at give musklerne næring til at sortere affaldsstoffer væk. Kroppens vidunder af et arbejde er netop konstante processer, der aldrig stopper og som varierer i alt, hvad vi foretager os. Den følger os og tilpasser sig dét, der skal klares. Løber vi en tur prioriteres andre processer, og vi taber fx netop mere væske. Rundt regnet består vi af 60 % vand, der altså varierer, alt efter om vi lige har drukket, trænet, er syge eller sover. Som udgangspunkt giver kosten os de nødvendige vitaminer, mineraler og salte, således vandet i sig selv er nok. På en varm sommerdag, hos ældre mennesker eller særligt aktive kan det dog være en god ide at tilføre lidt salt til vandet eller bare være opmærksom på lidt ekstra salt, fordi disse eksempler ofte leder til tab af salte.

Mænd har en større muskelmasse end kvinder og har et generelt større behov for vand. Mere præcis, omtrent 3 liter, mens kvinder kan klare sig med omkring 2,2 liter.

Det vil altid variere, alt efter køn, alder og behov. Ældre og gravide er eksempler på grupper, der gerne må drikke lidt ekstra og som generelt bør være ekstra opmærksomme. Som udgangspunkt er det svært at drikke for meget, men mere end 4 liter kan have negative virkninger, idet de gode næringsstoffer således kan risikere at blive skyllet bort.

Hvorfor er vand vigtigt?

Vand indgår i så mange processer, der er helt afhængige af væsken. Derfor er det så vigtigt. Lige fra celleplan til kredsløb, vejrtrækning og hjerteslag. Vand er livsnødvendigt!

Derfor sender kroppen også et ret klart signal, når dehydrering først har indtrådt, og vi er ikke er i tvivl. Ældre mennesker har ofte endnu sværere ved at lægge mærke til signalet i tide. Umiddelbart kan væskemangel virke som en simpel ting, men kan have store konsekvenser i form af vildledende symptomer på mere alvorlige sygdomme hos ældre, der altså afhjælpes ved blot at drikke mere vand.

Mængde af vand – er der forskel på om man er mand eller kvinde?

Som nævnt er der netop forskel. Det kan være en god ide at sætte sig mål allerede fra morgenstunden om at drikke 1 liter, inden morgenmaden. Således har man lagt en god base, der ikke blot gavner væskebalancen, men også fordøjelse og mental klarhed. Som udgangspunkt skal mænd drikke mere end kvinder – igen også afhængigt af aktivitetsniveau, alder og eventuelle sundhedsmæssige problematikker.