Spis efter sult og fornuft med Sensekost

Endnu en bestemt måde at spise, tænker de fleste af os nok. Men inden du løber helt væk, er det her måske kosten over dem alle, som du er nødt til at kende – for det er faktisk slet ikke en speciel kost, og måske spiser du allerede efter den!

sensekost

Sensekost – hvad er det?

I denne kostforståelse taler man meget om gevinsten ved at bruge det blotte øje til at afmåle, hvor meget der egentligt skal på tallerkenen – ud fra nogle overskuelige guidelines, der ikke kræver en køkkenvægt. Man inddeler maden i madkasser, der rummer henholdsvis 1-2 håndfulde grønt, 1 håndfuld protein, 1 håndfuld stivelse – og hertil så 1-3 spsk. fedtstof. Op til 3 dl (plante)mælkeprodukter eller lignende kan ligeledes tilføres i løbet af dagens tre primære måltider.

Det er altså en guideline, der kan skabe ro og hjælp, hvis du finder det svært at sammensætte din kost, så den rummer så mange næringsstoffer som muligt.

Det er vigtigt for mig at understrege, at Sensekost ikke er for alle, og er du én af dem, der kæmper mod en spiseforstyrrelse, er det her altså ikke for dig.

Hvad går Sensekost ud på?

Sensekost er, trods alt, en kostplan, der har vægttab som det langsigtede mål. Så, medmindre det er tilfældet, at du netop ønsker at tabe dig – anbefaler jeg, ligesom med alle de andre kostplaner, at låne lidt og tilpasse Sense til dit liv. Det er faktisk også en af rådene i Sense – at man fx tilfører mellemmåltid, hvis man er én af de mange sultne mennesker. Overordnet tolker jeg Sensekost som en god måde til at skabe balance og flow i sit daglige energiindtag. Et flow, der kun gavner på alle tænkelige måder – hjælper fordøjelsen, mindsker oppustethed, sikrer et stabilt blodsukker, skaber gode muligheder for muskelopbygning, god træning og motion samt mentalt fokus.

Sensekostplanen har ikke et decideret forbud mod enkelte fødevarer, men centrerer naturligvis fokusset til de fødevarer, der generelt er mere næringsrige både makro – og mikromæssigt. Det vil altså sige, at man ganske naturligt rækker sidst ud efter de mere ”usunde” fødevarer, fordi de simpelthen ikke rigtigt indgår i kasserne – eller i hvert fald i så små mængder, at det umuligt kan gøre den store forskel.

Alligevel er de der, fx fedtstofferne. Fedtstofferne kan være alt fra dressing til avocado og mandler. Det anbefales dog, at fedtindholdet som udgangspunkt er max 9 %. Det essentielle er, at de er der. De fleste af os har formentligt oplevet den enorme forskel i at have spist et velafbalanceret måltid.

En stor grøn salat kan være noget så kedelig, og vi går nærmest mere sultne fra bordet, end da vi kom. Når der tilføres nogle falafler, ovnbagte kartofler, 1 skefuld soyamandler, 1 skefuld avocado og en 1 skefuld hummus – så er det altså bare en helt anden oplevelse, på alle måder.

Sensekost – hvordan?

Der er altså ikke umiddelbart én striks måde at gøre Sensekosten på. Jeg tænker, at denne kosttype mest er for dig, der har brug for at tabe dig eller som fx har problemer med fordøjelse.

En lille overskuelig guideline, der kan kickstarte din Sense kunne lyde:

  • Spis 3 måltider om dagen
  • Der skal være 4 håndfulde på din tallerken
  • Håndfuld 1 og 2 skal være grøntsager
  • Håndfuld 3 skal være protein
  • Håndfuld 4 skal være stivelse
  • Husk 1-3 spsk. fedt pr. måltid
  • 3 dl. (plante)mælk om dagen

Sensekost åbner op for en masse spændende og anderledes opskrifter i køkkenet, med alt fra spinatmuffins og smoothiebowls til hjemmelavede proteinbarer og blåbærpandekager.

Netop derfor er Sensekost for dig, der finder det sjovt at eksperimentere, og som netop ikke tager kostplaner alt for alvorligt. Jeg vil gerne understrege igen, at dette er ikke for dig, der kæmper mod en spiseforstyrrelse, og generelt vil jeg ikke anbefale denne kost på langt sigt.

Tag den med et gran salt, prøv det en periode og vigtigst af alt, mærk efter – det skal være sjovt, stort set hele tiden!