Smidighedsøvelser – Smidighed er vigtigt for alle
Men hvordan booster man sin smidighed så? Det helt naturlige svar er selvfølgelig smidighedsøvelser....
Blodsukker er et emne som man normalt kun snakker om, hvis man har sukkersyge. Men måske burde alle have en bedre viden om dette emne. Læs med her og bliv klogere.
Skrevet d. 13. marts 2024 af Helseboost
Blodsukker som også kendes bedre som blodglukose, er mængden af sukker i blodet som angives i koncentration. Det bliver målt i millimol per liter. Den korte betegnelse for millimol er mmol/l. Glukose sukkerstoffet som også er et kulhydrat, er ekstrem vigtig for kroppen. Kroppen kan ikke undvære glukose. For at cellerne i kroppen kan gøre gavn af glukosen, er det vigtigt at kroppen producere insulin. Insulin er et hormon som sikre at glukosen bliver sendt de rigtige steder hen i kroppen. Hvis man er i tvivl om hvad ens blodsukker ligger på, er der flere måder man kan finde ud af det på. Men hvis du blot vil måle det der hjemme, kan du via diverse apparater måle det med en enkelt dråbe blod.
Insulinen bliver produceret af bugspytkirtlen, som sørger for at det bliver udledt til resten af kroppen.
Normalvis bevæger blodsukkeret tallet sig op og ned i løbet af dagen. Det skal gerne være imellem 4-8 mmol/l. Det er normalt at ens blodsukker er lidt højere lige efter man har spist. Omvendt er det på sit laveste lige når står op om morgenen.
Hvis man lider af sukkersyge (diabetes) ser man tit at blodsukkeret enten er for højt eller for lavt, hvis man ikke spiser rigtigt. Hvis det er for lavt, er det normalvis i forbindelse med behandlingen af sukkersyge.
Mennesker der lider af sukkersyge, har en tendens til at deres blodsukker er for højt. Deraf kommer behandlingen af sukkersyge ind i billedet. Det er vigtigt at man ligger indenfor den normale grænse på 4-8 mmol/l.
Det normale blodsukker skal helst være således i løbet af en dag:
→ 4-7 mmol/l før måltider
→ Mindre end 10 mmol/l efter måltidet (efter ca. 1.5 time)
→ 6-8 mmol/l når du skal i seng
Hvis du er i tvivl om du har for lavt eller for lavt blodsukker kommer der herunder en liste over symptomer som du muligvis skal være opmærksom på.
Symptomer på for højt blodsukker:
→ Kløe
→ Tørst
→ Kvalme
→ Træthed og hyppig vandladning
→ Tørhed i munden
Symptomer på for lavt blodsukker:
→ Svedeture
→ Svingende humør
→ Bleghed
→ Sult
→ Rysteture
→ Besvimelse / følelsen af det
Nedenfor kan du se hvor hurtig og effektivt du kan måle dit blodsukker: