Husker du at restituere?

Sponsoreret indhold

Restitution er en vigtig del af vores træning. Det gælder for alle sportsgrene og træningsformer; lige fra skøjteløb til vægtløftning og alt derimellem. Mange tror, at det er træningen i sig selv, der gør os stærkere og bedre, og at restitution derfor blot er et ”nødvendigt onde”, der skal overstås, inden man hurtigst muligt kan komme videre til det næste træningspas.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke – tværtimod. Det er nemlig restitutionen, der i sidste ende gør dig stærkere og bedre.

Træning nedbryder, restitution genopbygger

Lad os se lidt nærmere på, hvordan træning og restitution egentlig fungerer. Når du træner enten muskler eller cardio, sker der det, at du gennem træningen nedbryder din nuværende kondition. Lad os tage en muskeløvelse som eksempel. Hvis du træner dine bicepsmuskler, nedbryder du egentlig musklerne, når du træner dem – det sker ved, at du presser dem til det yderste.

Når musklen er blevet presset til det yderste, begynder den at tænke sig om. Den vil helst undgå at blive lige så presset igen, og derfor forsøger den at genopbygge sig selv, så den bliver lidt stærkere end sidst, og dermed bedre kan holde til et tilsvarende pres, hvis et sådant skulle opstå igen. Det gør den ved at hvile – det er nemlig når du hviler, at musklen genopbygger sig selv.

Hvor meget bør du restituere?

Som tommelfingerregel gælder det, at du skal restituere 48 timer imellem hvert træningspas, eller indtil at al ømhed i dine muskler er væk. Som du sikkert kender det, er der desværre mange, der ikke restituerer tilstrækkeligt, men i stedet træner igen længe inden, at kroppen er færdigrestitueret.

Det har den uheldige virkning, at kroppen og musklerne dermed ikke får lov til at komme sig helt, og dermed får musklerne heller ikke lov til at genopbygge sig selv optimalt igen. Du gør derfor kun dig selv en bjørnetjeneste ved at springe restitutionen over gennem længere tid – det har hverken du eller din krop godt af.

Sådan restituerer du bedst

Der findes mange måder at restituere på. Nogle foretrækker at ligge på sofaen og se en god film, spille Online casino eller læse en god bog; andre foretrækker at gå en tur eller tage en lur. Der er så at sige ikke nogen forkert måde at restituere på så længe, at din krop og/eller dine muskler, som du har trænet, får lov til at slappe af og hvile sig. Jo mere du slapper af, jo bedre restituerer du.

Begynder du derimod at lave fysisk arbejde, der går ud over de påvirkede muskler, skal du være opmærksom på, at der ikke er tale om restitution længere. Det tæller f.eks. ikke som restitution at klippe hæk, hvis du netop har været i gang med at træne ryg.

Tænk dig om, undlad at snyde dig selv og husk at restituere – så kommer du længst!