Hatha yoga – hvad er det?   

Lad os tale om den dejlige Hatha yoga. En blidere, styrkende yoga, der giver plads til alle. Denne form for yoga er perfekt at starte ud med som ny yogi eller yogini, men den er også alletiders som træningsform alene – eller som dejligt supplement til løbeturen.

Hatha yoga

Yoga hatha – er det godt for krop?

Hathayoga er i den grad godt for kroppen. Vi fokuserer altid meget på at styrke vores muskler, hvilket gøres helt naturligt i vores dejlige liv. Vi går, løfter, løber, bærer og strækker. Særligt, når vi dyrker alle former for sport, styrkes musklerne gennem løb, cykling, gang, svømning, boldspil, ridning – og yoga. Naturligvis styrker vi forskellige muskler på forskellige måder, men fælles er, at vi styrker dem.

Det gælder netop også yoga, hvor vi igen styrker musklerne på forskellig vis gennem de meget forskellige måder, hvorpå vi bevæger os i yogaen. Og hér er Hatha yogaen én blandt mange. Alligevel er det som om, at den udgør basen i yogadisciplinen, idet den virkelig formår at hylde de enkelte stillinger. Det er netop dét, der gør denne form for yoga super rar at starte ud på, hvis man fx er ny yogi eller yogini. Her bliver man i de enkelte stræk længe og dybt, hvorved man virkelig mærker, hvad man helt individuelt har brug for – og ikke har brug for. Det sker nemlig ganske ofte, at stillingerne gør ondt, og her er nøglen netop at mærke efter, hvorvidt smerten er god eller skidt. Er det smerte i musklerne er det netop dét, som vi ønsker at arbejde med, hvorfor det kan være en god ide at blive lidt i smerten. Varigheden af stillingerne varierer ofte mellem 1 til 5 minutter eller 5 til 7 vejrtrækningen, men hjertet i yogaen er altid den selvkærlige proces. En praksis, der er lige så vigtig at lære som yogaen selv. Altså netop det selvkærlige i at lytte, lytte til sig selv og sin krop. Det betyder også, at hvis smerten derimod mere er en knogle-mod-knogle-smerte, så er det vigtigt at gå ud af stillingerne eller i hvert fald lette lidt på sværhedsgraden.

Den gode smerte i Hatha yogaen indikerer netop, hvad denne stilart – og yogaen generelt – også kan. Vi styrker ikke blot musklerne, men også det lidt mere oversete, samlede bindevæv. Fascier, som det også kaldes, indbefatter sener, underhud, slimhinder og muskelfascier. Altså helt vildt vigtige elementer i kroppen, som passer på vores indre organer. Modsat et mere energisk yogaflow, fremstår Hatchaen mere statisk og mere afbrudt i sine mere markante ’knæk’ imellem øvelserne. Det giver os netop tid og ro til at falde ind i stillingerne, lære dem og vores egen krop at kende. Det skal nævnes, at Hatcha yoga ikke blot er et spørgsmål om øvelser, men netop koger enhver bevægelse ned til de enkelte elementer. Det vil sige, at vi koncentrerer os fuldkomment om hvert enkelt element i praksissen, ned til mindste detalje – fra vejrtrækning, sang og visualiseringer til håndbevægelser og de konkrete yogastillinger.

Hatha yoga øvelser

Hatha yogaøvelser er mange – for ikke at sige dem alle. Lige fra barnets stilling og hunden til svanen og hvalpestilling. Spørgsmålet er ikke så meget hvad, men mere hvordan – og her fokuseres altså især på at gå i dybden. Ikke for at opnå lærebogens svar på den perfekte stilling, for vi er alle sat helt forskelligt sammen – hvorfor målet er DIN helt egen perfektion. Trods Hatha betyder kraft i en form for tvang eller magt, er det igen mere forstået som kraften i at blive i din stilling på din måde – i et pænt stykke tid.

Hvor kan jeg dyrke hatha yoga?

Langt de fleste yogasteder udbyder Hatha yoga, netop fordi den er så vigtig – og populær!