Grøn te og dens gode egenskaber

Så blev det tid til en gammel kending – grøn te. Og den er nok også kommet for at blive, for vi taler stadig om den, som var den lige faldet ned fra himlen. Det er den vist ikke. Faktisk, er grøn te måske én af de der helseting, der altid har været her. Fundet af den grønne te i Kina ligger flere tusinder af år før Kristus tilbage, og den forbindes ofte med den buddhistiske kultur. Ikke desto mindre har vi videreført teen ind i vores moderne tid, ligesom vi også mediterer og dyrker yoga den dag i dag. Gode egenskaber, det har den – og de kunne meget vel være blevet til deroppe i himlen. Lad os dykke ned i den grønne te-sky!

Hvad er grøn te?

Grøn te er en te, der laves på helt specifikke blade fra busken Camellia Sinensis. I korte træk handler fremstillingsprocessen om at oxidere og tørre bladene i kortere tid end andre teformer. Herfra skæres den i mindre stykker eller pulveriseres, alt efter hvordan den skal bruges. Selvom al te kommer fra den samme type busk, varierer grundteen enormt meget, særligt fordi ganske små ændringer i fremstillingsprocessen gør en stor forskel. Det har betydning, om tebladene er plukket i forår, sommer, efterår eller vinter. Det har ligeledes betydning, om man bruger hele planten, og hvordan den er skåret, valset og tørret. Som alt andet, kan grøn te også være sprøjtet, medmindre det er økologisk dyrket.

Ét godt eksempel på en tevariant, der både smager og nærer helt anderledes end de andre, er den famøse Matcha-te. Den dannes ganske vist ud fra de samme grønne teblade, men disse skulle være superfriske, idet de sorteres fra allerede først på året. Tebladene dyrkes altså i skygge, både naturligt, men også ved at overdække planterne den sidste tid inden høsten. Herved udvikler buskene en større mængde klorofyl – denne juvel, som findes i planternes grønkorn. Det er netop dette stof, og den øgede mængde af den, der kendetegner Matcha-teen. Skyggen vil også generelt hæmme væksten og øge produktionen af koffein og aminosyren L-theanin. Takket være klorofylen skabes en te med en sødlig, græslignende smag og en dyb, grøn farve. Vigtigst af alt, skabes en te fyldt med næringsstoffer og energi – fra koffein, aminosyren/proteinet og antioxidanter (A, C, – og E-vitamin) gennem klorofylen.

Disse næringsstoffer vil selvsagt også være gældende i den almindelig grønne te, men ønsker du et rigtigt boost, er Matcha-varianten mere kraftig og effektiv.

Hvad er grøn te godt for?

Således er grøn te god for mange ting. Koffein er omdiskuteret, men i små mængder skulle det have en positiv virkning holistisk set. De fleste mennesker mærker den gavnlige effekt, simpelthen ved at føle sig mere energiske. Fordelen ved at få koffeinen fra grøn te er så, at man ikke blot får koffeinen, men også andre næringsstoffer. Det bringer os til aminosyren L-theanin, der skulle virke afslappende og stressnedsættende. Dette stof kan således kompensere for de negative virkninger, som koffeinen også bringer med sig – nemlig en stimulering af det sympatiske nervesystem.

Umiddelbart er det jo dejligt at få dette koffeinkick, fordi det øger koncentrationen af de glade neurotransmittere dopamin og serotonin. Men koffein øger således også adrenalin og kortisol, som er to stresshormoner. Koffeinen blokerer ligeledes adenosinreceptorer, og samlet set betyder alt dette, at kroppen speedes op i stedet for at afspændes. Kroppen er altid i en fysisk, og mental, stresstilstand, der sætter sig i underbevidstheden og påvirker systemet negativt hele vejen rundt. Nogle oplever, at blodtrykket hæves, blodsukkeret sænkes, tankemylder øges eller, at der opstår hjertebanken.

Ved at få dit koffein-fix gennem grøn te, afbalancerer du altså denne reaktion en smule, gennem L-theanins stimulering af det parasympatiske nervesystem. Så en enkel afrunding på et lettere kringlet afsnit: drik grøn te for at få koffein af den gode slags!

Antioxidanterne er en anden vældig god grund til at drikke grøn te. A-vitamin har flere funktioner, indeni såvel som udenpå. Det er et rigtig øje-elskende vitamin, og måske har du netop hørt om det før i forbindelse med de små fortryllende blåbær. Dette vitamin opretholder fugten i øjet og sørger for, at synet ikke er sløret og uklart. Derudover er det et vigtigt vitamin for huden, særligt i forhold til eksemer eller andre ubalancer. E-vitamin er vigtigt for musklernes restitution og styrker generelt cellerne, hvorfor det også ofte er et vitamin, der anbefales til håret og neglene.

En stærk hjælper til immunforsvaret bør nævnes som C-vitaminets vigtigste force. I disse tider er det bare med at styrke immunforsvaret alt det, som vi overhovedet kan – for når det er stærkt, påvirker det tarmsystemet og det endokrine system direkte.

Med andre ord, er et solidt immunforsvar basen for, at vi er sunde, glade og raske. En bonusgevinst er således, at alt i kroppen er gladere – og her skal huden igen nævnes. C-vitamin skulle stimulere kroppen egen produktion af det vigtigste protein i bindevævet – kollagen. Det fornyer i øvrigt cellerne, således huden både bliver strammere og mere ensartet. Det kan give mening ved fine linjer, pigmentforandringer og eksem.

Her har jeg blot fremhævet nogle af alle de vigtige funktioner, som vitaminerne har i kroppen. Sidst, men ikke mindst, er grøn te stimulerende på stofskiftet og forbrændingen. Det giver mening at overveje, hvis man ønsker at kickstarte et vægttab, særligt fordi den grønne te ligeledes er udrensende. Ofte er lever og nyrer belastede af tungmetaller, der gør det svært for kroppen at prioritere alle de andre opgaver, som den har – heriblandt at holde stofskiftet kørende. Det bliver således lettere at tabe sig, når tungmetallerne er væk.

Hvilken grøn te er bedst?

Netop, fordi dyrkning, høst, skæring, tørring og selve produktionen generelt er mere skånsom ved Matchateen – så er det dén, der er den bedste. Med baggrund i dette skriv, vil jeg anbefale Matchate i pulverform. Den røres op med lidt kogende vand (allerhelst omkring 80 grader) og piskes så godt, hvorefter der hældes mere vand eller plantedrik på. Velbekomme til dig og din supersunde krop!

Kilder: Naturli.dk, Sund-Forskning.dk, Helsekosterfaring og sparing