Er kosttilskud uundværligt eller spild af penge?

I en tid med stor fokus på sundhed og velvære bliver der brugt enormt mange penge på kosttilskud. Dette har affødt en lang række spørgsmål, heriblandt ovenstående. Det er lettere sagt end gjort at give et kort og nøjagtigt svar på dette, da der findes rigtig meget forskelligt kosttilskud. I de kommende afsnit vil du blive vejledt i, hvordan og hvorledes du finder ud af, om de givne kosttilskudsprodukter giver værdi eller lige så godt kunne smides ud.

Sponsoreret indhold
ekspert i sundhed og kosttilskud

Samvirke.dk er et af de medier, som har sat gang i debatten omkring kosttilskud, idet de med store, tykke bogstaver skrev, at vitaminpiller var spild af penge. Flere millioner danskere tager en eller anden form for vitamintilskud, hvorfor denne udmelding naturligvis skabte en masse fortvivlelse. Bliv klogere på debatten på denne side.

Kosttilskud er en milliardindustri

Hvert eneste år bliver der solgt kosttilskud for milliarder af kroner på den internationale scene. Efterspørgslen er ikke kun stor hos vores tyske og svenske naboer, men også hos os danskere. Den enorme efterspørgsel har fået den betydning, at rigtig mange danske virksomheder i dag lever af at sælge alt fra proteinpulver til vitaminpiller og slankepiller til mænd og kvinder i en bred aldersgruppe. Bodylab og Helsebixen er nogle af de forhandlere, som spytter mange tusinde pakker ud uge efter uge. Du har sandsynligvis også stiftet bekendtskab med dét at handle kosttilskud på nettet.

ViaBill har også mærket, hvor flittige danskerne er blevet til at handle kosttilskud på nettet. Mange forbrugere har så svært ved at modstå de sunde fristelser, at de vælger at købe varerne på afbetaling. Hos de førende ViaBill webshops inden for sundhed og motion bliver der hver dag shoppet kosttilskud på afbetaling. Dette er med til at tydeliggøre, at mange mennesker har svært ved at undvære dette tilskud.

Kosttilskud er ikke altid pengene værd

Rigtig meget kosttilskud har en dokumenteret effekt, men der er naturligvis ingen regler uden undtagelser. I hvert fald er der utallige eksempler på, at kosttilskud ikke har den store nytteværdi, og måske endda gør mere skade end gavn. Hjerteforeningen kommer på deres hjemmeside med en række forslag til, hvilke alternativer der findes til at fylde sig med tilskud og medicin.

Da kosttilskud ikke nødvendigvis er pengene værd, vil du gøre klogt i at undersøge, om det givne proteinpulver, kreatin eller slankebarer har en dokumenteret effekt. Det kræver selvfølgelig, at produktet har været i hænderne på nogle dygtige forskere. Er der derfor tale om et helt nyt produkt på markedet, så bør du lige afvente.

Du undgår ikke hårdt arbejde

Selvom visse produkter rent faktisk kan fremme din sundhed og form, så er sandheden, at du ikke undgår at få sved på panden. Meget af arbejdet foregår i køkkenet, men skal du træne op til et maraton, eller vil du bare gerne have mere synlige og større muskler, så er du også nødt til at besøge fitnesscentret flere gange om ugen. Skal du f.eks. tabe dig, bør du aldrig være i tvivl om, at det er bedre at tage 30 min. på løbebåndet frem for at spise en slankebar. Sidstnævnte er selvfølgelig den nemmeste løsning, men du skal ikke forvente de helt store resultater.

Antager vi, at du bruger omkring 500 kr. på kosttilskud om måneden, så bør du overveje og undersøge, om der evt. findes bedre alternativer. Måske ville pengene være givet bedre ud til en personlig træner. Det er altid svært at gennemskue, hvad der giver bedst, men skal man stole på alle forskerne og eksperterne, så er der intet, der kan give de samme resultater som hyppig motion, sund og varieret kort samt god nattesøvn.