Er der gluten i rugmel?

Er du ramt af glutenallergi, men er i tvivl om rugmel er et go eller no-go? Måske har du inviteret gæster, hvor du planlægger at bruge rugmel, men du ved at én af gæsterne er allergiske overfor netop dette. Vi tager pulsen på rugmel i denne artikel, hvor vi gør dig klogere på hvorvidt rugmel indeholder gluten eller ej.

brød lavet af rugmel med gluten

Hvad er rugmel? 

Rugmel er en kornsort, som gør sig godt i mange forskellige henseender, da den indeholder en masse gode aktive stoffer, samt har en fantastisk god smag. Med rugmel får du muligheden for at kreere fuldkornsrige melprodukter som f.eks. rugbrød, øllebrød, knækbrød mfl. hvor fællesnævneren for alle er et højt indhold af protein samt stivelse som udvindes af kernerne. Rugmel kaldes i daglig tale også for fuldkornsmel, da det skaber en meget mørkt og sundt brød, som er mere robust end hvide brød fra hvede, spelt eller byg. Så hvis du er i tvivl om hvilken meltype du ønsker at anvende næste gang du er i køkkenet, men ønsker at det skal være sundt, så bør dit foretrukne valg klart være rugmel. 

Rugmel som nævnt markant sundere end f.eks. hvedemel, hvilket blandt andet skyldes indholdet af pentosaner. (Pentosaner er en betegnelse for glykaner, som er opbygget af pentoser). Rugmel indeholder til sammenligning med hvedemel 6-8% pentosaner, hvor hvedemel kun indeholder 1,5-2,5%. 

Proteinindholdet i rugmel er relativt lavt, hvis du sammenligner med hvedemel. Dette betyder med andre ord, at der ikke dannes gluten på samme måde, som hvis vi kigger på hvede, hvor indholdet af gluten er markant højere.

Er der så gluten i rugmel?

Ja.

Rugmel indeholder gluten, men du bør bemærke at der er forskel på glutenindholdet i rugmel kontra f.eks. hvedemel. Der er ikke nær så meget gluten i rugmel, som der er i byg og hvede, så alt håb er ikke ude hvis du trods alt elsker rugmel. 

Gluten intolerante* (du ikke er allergisk for gluten, men godt kan få ondt i maven og hævelser af det) kan godt spise rugmel uden at mærke noget – for det meste. Surdej har en effekt som nedbryder det mel der er i dejen. Denne effekt kan derfor nedbryde de største dele af glutenindholdet, som de respektive rugmelsprodukter indeholder, hvilket gør det muligt for gluten intolerante rent faktisk at spise rugmel. Dog kan dette variere fra person til person, hvorfor det er ikke sikkert at alle kan spise det på den måde uden at opleve nogle gener ved det. 

Hvis du er 100% allergisk overfor gluten, så bør du så vidt muligt undgå rugmel, da det som sagt indeholder mindre mængder gluten. Du kan derimod sagtens bruge havremel, der er helt glutenfrit.

5 mel-typer uden gluten: 

  • Kikærtemel
  • Kokosfibermel
  • Mandelmel
  • Boghvedemel
  • Kastanjemel

Hvordan bruger vi så rugmel? 

Rugmel er utroligt godt til at bage brød af, deraf også navnet rugbrød. Alle danskere holder af deres fuldkornsbrød og rugmel er ideelt til dette. Du kan også lave rugbrød på andre kornsorter, men rugmel giver helt klart det bedste resultat. Rugmel kan også bruges i knækbrød for at skabe et fuldkorns brød som er rig på smag, ligesom at det også er ideelt til øllebrød. 

Rugmel er det perfekte til fuldkornsrige brød som samtidigt kaster en en dejlig smag af sig.