Antiinflammatorisk kost – hvad må jeg spise?

Antiinflammatorisk kost er et super omdiskuteret emne, ikke mindst i den alternative helseverden. Men, hvad er antiinflammatorisk kost egentlig? Hvorfor er der så meget fokus på det? Er det kun for yogier, der lever af gurkemejete, dadelkugler og hjemmebagt glutenfrit brød eller er der virkelig noget om snakken – også for ganske almindelige mennesker med ledproblemer og kronisk irritabel tyktarm? Læs med her og forstå, hvorfor antiinflammatorisk kost er værd at investere i – både hvad angår tid og penge.

antiiflammatorisk kost

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Først må vi slå fast, at inflammation, i sig selv, ikke er negativt. I virkeligheden er det kroppens ultraavancerede og helt vildt geniale forsvar, der reagerer og behandler alt dét, der kan skade os. Inflammationen i sig selv er altså et sundhedstegn, for det betyder, at vi ”virker”. Bagsiden af inflammation er, at det kan gøre ondt. Når kroppen reagerer og svarer på et angreb fra fx bakterier og virus, så kræver det kraft og energi at arbejde imod. Som at starte en brand, kæmper en hær bygget af vores eget immunforsvar.

Denne brand indikerer således også bagsiden af inflammation. Det er ikke bare godt, for helt ligesom den gode styrketræning i fitnesscenteret – så mærker vi altså også arbejdet i musklerne dagen efter. Vi mærker inflammationen, den føles sjældent rar – netop, fordi kroppen har noget ondskab at bekæmpe.

Problemet er, når inflammationen bliver kronisk. Når kroppen altså bliver ved med at have noget at bekæmpe, starter det altså en brand, der blot vokser sig større og større. Vi kommer til at leve i konstant smerte, enten i form af gigt, tarmsygdomme, diabetes eller hjertesygdomme – og vi mærker både inflammationen fysisk og psykisk.

Den perfekte nøgle er at skabe et miljø i kroppen, der ikke har behov for at bekæmpe noget. Det er en ganske urealistisk situation i vores daglige liv, der byder på usete og pludselige udfordringer. Men, der er god grund til at blive ved tanken – og lege med den, for det er netop dén indstilling, der rykker med vores daglige rutiner og vaner. Det handler ikke om at undgå at falde og slå sig, hvor inflammationen netop træder til og behandler såret med bakterier. Det er en situation, som vi ikke kan forudse – og inflammationen, der følger med, er altså kun en god og helt automatisk forsvarsmekanisme. Derimod handler det netop om at tage fat i de her daglige vaner, hvor vi direkte belaster kroppen – af egen fri vilje. Det handler om fødevarer, der er svære at fordøje og dermed ligeledes er dårlige byggesten for en god tarmflora. Tobak, der er fuldstændigt ukendt og bebyrder lungerne. Alkohol, der sætter leveren på overarbejde og sætter hormonerne i ubalance.

Det er altså ret simpelt. Mad kan hjælpe os, men det kan også skabe problemer i kroppen. Når vi spiser antiinflammatorisk, spiser vi netop mad, der kun gavner kroppen – hvorved det slet ikke bliver nødvendigt at skabe inflammation.

Hvorfor antiinflammatorisk kost?

Så, grunden til at tænke i disse baner er altså for at skabe de allerbedste forhold indeni os. Den allerbedste balance mentalt og fysisk, således vi stråler og gløder – rødere end junisolens jordbærmarker. For når vi spiser disse basiske og næringsrige fødevarer, fyldes vi med energi, der nærer enhver celle, hvorved vi styrker immunforsvaret, tarmflora og hormonsystemet. Og, når vi styrker dét, mindsker vi ligeledes risikoen for sygdomme – også de, der allerede er, som fx gigt, hjerteproblemer eller hudlidelser. Det giver altså særligt god mening, hvis man i forvejen har en udfordret krop og måske vil forsøge sig frem, uden stærk medicin og bivirkninger.

Hvad består antiinflammatorisk kost af?

Og så til det store spørgsmål – hvad må jeg så egentlig spise? Egentlig er det ret common sense, og så er det alligevel ikke alting, der ligger helt til højrebenet. Som udgangspunkt er en plantebaseret, basisk tilgang vejen frem. Den basiske del spiller en stor rolle, hvorfor enkelte planter faktisk falder ud for at være inflammatoriske, som fx kartofler, svampe, hvede, rug og en lang række frugter – heriblandt særligt mango, blåbær, pære, jordbær og vindruer. Det hænger sammen med, at sukkerholdige fødevarer netop er syreholdige, og det er netop fravalget af disse, der er den afgørende nøgle til antiinflammatorisk kost. En nøgle, der også gør livsstilen svær at følge. Mørk chokolade og naturligt sukker er naturligvis bedre end de fleste alternativer, men alt sukkerholdigt tilhører en kategori, der anbefales at minimere – hvis man vælger at følge de antiinflammatoriske principper. I den ekstreme udgave lever man af grove grønne grøntsager, urtete, ærter, linser, rødbeder, chiafrø, hampefrø og avocado. En antiinflammatorisk kost er måske den eneste kost, der helt grundlæggende er sundest og bedst for kroppen. Den kan dog udfordres i sin mangel på at forene det psykiske med det fysiske. Det kan hurtigt blive meget firkantet, og så er der altså ikke særlig meget plads til en sød tand, hvis man har sådan én. Jeg tror, at vi er mange, der finder stor glæde i de små ting, som fx et stykke kage eller tre – hvorfor jeg i stedet vil anbefale, at man låner lidt fra den antiinflammatoriske kost i stedet for bare, bogstaveligt talt, æde den råt.

Et bud kunne være at basere alle hovedmåltider og snacks på ovennævnte fødevarer – og netop hertil husker at toppe med sine yndlingsting, så både krop og sind kan følge med. Der er mange måder at gøre det på, men man kommer langt med noget så lækkert som bagte rodfrugter, hummus, falafler, guacamole og raw chokolade!

Antiinflammatorisk kost – hvad skal man undgå?

Det kan umiddelbart virke skræmmende og irriterende, at man i det hele taget skal undgå noget. Men JO, det kommer vi jo ikke udenom. Jeg har allerede nævnt nogle af dem, og når man først kommer i gang, er det faktisk ret let at skelne mellem det ”rigtige” og det ”forkerte”. I starten kan det være en god ide at følge en liste, der snildt kan googles frem på nettet – og så bliver det ikke lettere.

Inden du ser dig om, er du basisk og super-sund, indeni såvel som udenpå. God fornøjelse!