Til dig der ønsker at blive gravid – Du kan optimere din fertilitet ved at leve sundt

Det kan til tider godt være en fordel at planlægge din graviditet, så du i god tid kan vende din krop til an sund livsstiv. Et sundere dig giver en sunder baby og langt større chancer, for overhovedet at blive gravid, hvilket gælder begge køn inden graviditeten. Det kan være fornuftigt at opføre sig som om, at man er gravid, før man bliver det.

Sponsoreret indhold
Forældre til et lille barn

Spis sundt for de bedste chancer

Sund kost er både relevante for folk der ønsker at blive gravide og kvinder der gravide. Op til en graviditet er det vigtigt man følger sundhedsstyrelsens kostråd, da det øger ens chancer for en bedre fertilitet. Man skal følge de officielle kostråd der, som hovedsageligt er bygget på at spise varieret, ikke for meget og ikke for lidt.

Det er vigtigt, at man har en normalvægt, for de bedste chancer. Hvis man er overvægtig, anbefales det at tabe sig og hvis man er undervægtigt, vil det være sundest for kroppen at tillade sig selv at tage på. spis frugt og grønt, spis mere fisk, vælg fuldkorn, vælg magre mejeriprodukter og kød osv.

Hvis det ikke er en normal del af ens kost og der skal ske en lidt større omvæltning, så kan det være en ide at købe noget godt udstyr og starte i det små. Fordi du er kræsen, behøves dit barn ikke ende op med at blive det og samtidig er det vigtigt, at dit ufødte barn får alle de rigtige vitaminer og mineraler, så det kan udvikle sig. Invester eventuelt i en foodprocessor, som gør madlavningen til en leg. Den hjælper dig med alt det kedelige arbejde i køkkenet, som at snitte, rive, hakke, røre og blende. Du kan lave en god vitaminfyldt smoothie eller mixe en god salat, super nemt. Du sikrer dig ikke kun en sund baby, men du kommer også til at opleve dig selv langt sundere og mere energifyldt.

Vær fysisk aktiv og forbered din krop

Gravide eller folk som ønsker graviditet, som er veltrænede og i god form, har ofte langt nemmere graviditeter og fødsler. Moderat fysisk træning under graviditeten kan derfor anbefales. Daglige gåture er god træning i graviditeten, ligesom svømning og cykling er god træning. Træner du meget, bør du tale med din læge om et træningsprogram under graviditeten.

Der er ingen ide med, at din krop selv bruger alle vitaminerne, så din baby ikke får gavn af næringsstofferne. Meget anstrengende fysisk aktivitet er ikke altid fordelagtigt for graviditet og fødsel.

Frygt ikke chancen for barnløshed

15% af alle par, der ønsker børn, oplever nedsat frugtbarhed. Det vil sige, at de aktivt har forsøgt i mere end et år eller har mistet tre eller flere graviditeter, før de er levedygtige. Nedsat frugtbarhed er et hyppigt, ofte undervurderet og komplekst problem, der både skyldes reproduktive sygdomme og en række individuelle og samfundsmæssige risikofaktorer.

Det kan være svært at komme med konkrete råd, da ikke alt virker for den enkelte. Der findes en lang række råd og nogle virker bedre for nogle end andre. En sund livsstil vil altid forbedre dine chancer for bedre fertilitet. Før du frygter for din fertilitet eller du skal i en lang proces, hvor det bare ikke fungerer for jer, så tag en tur forbi en fertilitetsklinik. Her vil du få en fertilitetsbehandling, der passer til din situation.

Man skal ikke gå og frygte barnløshed, det kan være mere normalt end man lige tror. Dog er det ikke en super fed nyhed man kan får. det anbefales derfor, at man bliver tjekket inden man begynder på den lange rejse igennem graviditetsprocessen. Man kan være meget sårbart i denne proces og det er derfor vigtigt, at man føler sig i trykke hænder.