Sådan kan du give dig selv det bedste behandlingsforløb af hudkræft

Sponsoreret indhold
Dermatolog undersøger et modermærke

Det er de færreste af os, der tager os god tid til en gang imellem at tjekke vores hud for forandringer. Små pigmentændringer på huden eller ved modermærker er vigtige signaler, som du skal være opmærksom på. Ved at lave månedlige tjek af huden på hele kroppen kan du holde øje med, om der er sker ændringer, og du kan på dén måde være med til at sætte ind i det tidlige stadie af eventuel basalcellekræft.

Værd at vide om udbredelsen af hudkræft

Flere og flere mennesker herhjemme rammes af basalcellekræft (der også er kendt som hudkræft) hvert år. Der er tendens til, at der generelt er flere kvinder end mænd, der på årlig basis får stillet diagnosen enten på sygehus eller hos egen læge. Gennemsnitligt er 5.739 mænd og 6.263 kvinder hvert år i perioden fra 2012-2016 blevet diagnosticeret og behandlet for kræftformen.

Hudkræft kategoriseres som en hyppig kræftform, der kan ramme både unge, voksne og ældre. Det positive ved kræftformen er, at der stort set ingen dødsfald er herhjemme. Dette skyldes dels, at der igennem de seneste år har været stor opmærksom på forebyggelse, og at vi i Danmark har et godt og effektivt behandlingssystem af høj kvalitet.

Forebyggelse og tidlig indsats

Som det gælder med en hvilken som helst anden sygdom eller kræftform, gælder det om at igangsætte behandling på det tidligst mulige stadige. Hvor andre kræftformer kan have skjulte symptomer i de første stadier, forholder det sig anderledes med basalcellekræft. Her er der i langt de fleste tilfælde tydelige tegn på, at der begynder at ske celleforandringer.

Den bedste måde at opnå 100% helbredelse på er ved at holde øje med forandringer i huden. Den tidlige behandling gør, at det er muligt at fjerne alle de syge celler og tumorvæv, så du kan blive erklæret sygdomsfri.

For det utrænede øje kan det være svært at afgøre, hvad der er tegn på kræft i huden, og hvad der er solskader, rifter eller naturlig aldring af hud.

Har du opdaget forandringer af din hud, kan det være en stor hjælp at bruge billeder fra en professionel hudklinik, der er specialiserede i behandling af kræftformen. Herved kan du sammenligne patientbilleder med de forandringer, som du har registreret enten i ansigtet eller på kroppen.

Mohs kirurgi er en populær og komplet behandling af hudkræft

Skulle du være i den livsforandrende og ubehagelige situation, at du er blevet diagnosticeret med hudkræft, er det med til at bringe mental ro og tro på en god fremtid at vide, at du har de bedste behandlingsmuligheder herhjemme.
Én af de hyppigste og mest efterspurgte behandlingsmetoder er Mohs kirurgi. Behandlingsformen har dén store fordel at være den mest effektive metode til komplet fjernelse af alt det syge tumorvæv.

Sammenlignet med klassisk kirurgi efterlader en behandling med Mohs kirurgi et mindre snit på området, hvor kræften har været opstået. Indgrebet hører til dagskirurgi, hvilket betyder, at du kan tage hjem samme dag, som du har gennemgået behandlingen på privathospitalet.

Gode råd til tidlig opsporing af hudforandringer  

Eftersom det både er unge og ældre, der kan udvikle hudkræft, er det en god idé allerede fra de tidlige voksenår at gøre tjek af huden på kroppen og i ansigtet til en månedlig vane. Det er de færreste af os, der lægger mærke til små forandringer på huden fra dag til dag. Det er typisk først, når en ændring af et hudområde eller et modermærke er blevet markant anderledes, at vi bekymres og reagerer.

Har du markante modermærker, kan du tage billeder af disse, så du let kan afgøre, om der på et tidspunkt i fremtiden skulle ske forandringer af disse.

Sår, der ikke heler og rødlige plamager, der ikke forsvinder, er begge tegn på hudkræft.