Macarn – Økologisk sodavand der hitter

Macarn er en lille sønderjysk familievirksomhed bestående af Jan og Camilla Kruse Hansen. I dette indlæg har vi fokus på Macarn og den korte historie bag, samt fire af virksomhedens produkter: Ginger Beer, Rose Lemonade, Bitter Lemon og Tonic.

økologisk sodavand Macarn i forskellige smage

Økologisk sodavand af høj kvalitet

Jan startede virksomheden for 3 år siden med en mission om at lave økologisk sodavand af høj kvalitet.

Vi er så gode til at tænke over, hvilken øl eller vin vi serverer – men hvorfor ikke også gøre dette på sodavand.

Camilla og Jan
Jan og Camilla – Indehavere af Macarn

Derfor udviklede Jan en sodavandsserie på økologiske råvarer og fri for alt det kunstige. Ofte kommer smagen og duften bag en sodavand fra en aroma – enten naturlig eller kunstig. Men i Macarns serie er der tilsat ekstra mange bær og frugter til at give smagen og duften, hvilket giver en mere rund og balanceret smag. Dermed kan man også bedre nyde sin sodavand sammen med mad, da den bygger op om madens smage i stedet for at overskygge dem.

De varianter vi har valgt at fortælle jer om er Ginger Beer, Rose Lemonade, Bitter Lemon og Tonic.


Macarn Ginger Beer

En økologisk Ginger Beer brygget på den oprindelige metode med brug af ølgær – dog er gæringsprocessen stoppet inden den bliver til alkohol, så den er lavet som en sodavand uden alkohol. Da smagen bag kommer fra en masse ingefær og ingefærpure og ikke fra en aroma, bliver man ikke blæst væk af ingefær ved første slurk. Til gengæld bliver smagen hængende lidt længere og føles dejlig behagelig. For at give en mere rund Ginger Beer er der tilsat grape for bitterhed, citron for syre og æble for sødme kombineret med et strejf af chili, som giver lidt ekstra varme.


Macarn Rose Lemonade

En frisk og mild smag af økologiske citroner og franske roser. Her er der tale om roser, som er blevet presset og saften fra disse tilsat, hvilket giver en sød og frugtig smag. Rose Lemonaden er justeret med lidt sort gulerod for at bevare den smukke lyserøde farve, da rose ellers bundfælder.


Macarn Tonic

Her er der tale om en økologisk tonic med mild og rund smag og noter af fennikel, timian og citrongræs. En ren og økologisk tonic lavet på kinin udvundet fra tørret kinabark og ingen kunstige tilsætningsstoffer. Smagen er blevet justeret i efteråret 2018 efter et længere sensorisk forløb for at finde den rette balance mellem bitterhed, sødme og krydderier.


Macarn Bitter Lemon

Den klassiske Bitter Lemon fyldt med økologiske citrusfrugter udvalgt til at skabe den rigtige balance mellem sødme og bitterhed. Her er det kombinationen af grape, citron og lime kombineret med limeskal, som giver den friske smag.

Disse 4 varianter kan købes hos Kvickly, SuperBrugsen og Irma.


  • Selvom navnet stammer fra Skotland, så er virksomheden 100% dansk og alle produkter er danskproduceret. Navnet Macarn betyder ”søn af Arne”, hvilket henviser til Jans far. Han hed nemlig Arne.Macan Sodavand
  • I marts 2018 vandt Macarns Økologiske Hindbær Sodavand Økologisk Guld. Dommernes begrundelse lød:
  • Den smager naturligt af hindbær. Smagen er autentisk og velafbalanceret. Nu kan man endelig give børnene en rød sodavand med god samvittighed.