Magnesium – Mangler jeg magnesium?

Magnesium er et mineral – faktisk et af de vigtigste, eftersom det indgår i alle cellerne i kroppen. Du er med garanti stødt på magnesium før, om end i det periodiske system, eller hos din helsekostforretning. Alligevel kender du måske ikke helt til mineralet og dens effekt, hvorfor vi i dette indlæg netop har magnesium som omdrejningspunkt.

Mangel på magnesium

Den hurtige magnesium gennemgang

Helt overordnet er magnesium godt for nervesystemet og musklerne. Døjer man med muskelkramper, hovedpine eller dårlig nattesøvn, vil jeg varmt anbefale at læse med her. Disse symptomer kan nemlig være et tegn på magnesiummangel.

Størstedelen af det magnesium der findes i kroppen, befinder sig i knoglerne, mens resten er fordelt på muskler og væv.

Magnesium er essentielt i forhold til kroppens stofskifteproces via samspillet med over 300 forskellige enzymer. Ydermere har magnesium også en vigtig effekt ved overførslen af nerveimpulser til musklerne og hjertet, som sikrer den rytmiske sammentrækning.

Magnesium er omkring os

Faktisk er det sådan, at vi støder på magnesium rigtig mange steder. Magnesium er omkring os – både i jorden og i vores kroppe. Som du måske nok allerede kan fornemme, så bruger vi magnesium til rigtig mange ting, problematikken opstår blot i, at vores egne reserver ikke er særligt store, hvilket betyder at det er vigtigt vi løbende fylder på. Dette kan enten ske gennem almindelig kost, eller som kosttilskud.

I næste afsnit kan du læse lidt omkring hvorfor jeg personligt anvender magnesium som kosttilskud, og hvilke symptomer der er de mest hyppige når det kommer til magnesiummangel.  

Jeg anvender magnesium som kosttilskud

Personligt anvender jeg magnesium dagligt, da det hjælper mig med at restituere. Dyrker man meget sport, kan magnesium være behjælpelig til at forebygge uro, krampe og muskelsvaghed. I perioder hvor jeg også døjer med dårlig nattesøvn, tager jeg også magnesium om aftenen, for at kunne slappe bedre af.  Det kan være i travle perioder på arbejdet, hvor det er nødvendigt at bruge magnesium som et yderligere supplement til en sund og aktiv livsstil.

Det er meget individuelt hvad ens magnesiumbehov er. Netop derfor bør du også være opmærksom på hvordan kroppen reagerer når magnesium indtages, da det for nogle kan have en modsat effekt, hvilket betyder at det ikke virker beroligende, men i stedet opkvikkende. Dette er naturligvis en problematik, hvis man prøver at finde ro før nattesøvn. Reaktionen kan skyldes en tilvænnings-periode, men mærk altid efter.

Yderligere symptomer på magnesiummangel kan være:

  • Maveproblemer
  • Forstoppelse
  • Træthed
  • Angst
  • Hovedpine

Synes du alligevel ikke at kunne mærke en effekt, efter anbefalet daglig dosis på minimum 30 dage, kan du med fordel prøve at supplere med D-vitamin. D-vitamin er der rigelig af fra april/ maj til august/september ude i den friske luft, men det kan være nødvendigt som kosttilskud over efterår og vinter.

Grunden til at D-vitamin er godt sammen med magnesium, er netop fordi at det er med til at fremme optagelsen af mineralet.

Kan jeg tage for meget magnesium?

En overdosering med magnesium sker meget sjældent. Teoretisk er man ikke bekendt med nogen øvre grænse, da alt overskydende magnesium normalt udskilles når man tisser.

Dog anbefaler vi at du tager en snak med egen læge inden du starter med at tage magnesium, hvis du dagligt tager medicin. Magnesium kan nemlig påvirke virkningen af dette.

Spørgsmålet er måske heller ikke om man kan tage for meget magnesium, men nok rettere og man overhovedet får nok?

Det er muligt at få dækket sit behov gennem en alsidig kost, der indeholder rigelig grønne bladgrønsager, fuldkort og bælgfrugter. Andre naturlige kilder til magnesium, kan også være: Fisk, vegetabilske olier, nødder, frø, kerner, mørk chokolade m.m.

Som du nok kan fornemme indgår magnesium altså i rigtig mange forskellige fødevare, hvorfor den sunde og varierede livsstil bekræftes endnu engang.