Kan krydderier erstatte fedt i maden?

Glæd dig til hele to gode nyheder i denne artikel: Du kan let få din mad til at smage meget bedre – og samtidig kan du spare en masse af det usunde fedt. Slank på den sjove måde, med andre ord. Det handler simpelt hen om at erstatte en del af fedtet med krydderier. ?

Krydderi i mad

En af landets større hjemmesider med opskrifter har ligefrem en hel sektion med spændende krydret mad, der kan spises, selv om du er på slankekur. Ideen er ”mere smag, mindre fedt”. Du finder slankeopskrifterne her.

Krydderier er den rene naturmedicin

Det er en utroligt dårlig og farlig vane, når vi danskere evigt & altid siger til alle, der gider lytte: ”Alt det sjove er usundt – sådan er det bare!”

Når maden skal være lidt ekstra lækker en weekend, hvor der kommer gæster, har vi en tendens til at dænge retterne til med majonæse, smør, fløde og olie: Fløde i sovsen til mørbraden, majonæse i tunsalaten, smør i romkuglerne, en ordentlig sjat olie på salaten…

Stop, stop, stop!

Prøv at bruge krydderier i stedet for fedtstof, så vil du opdage, at alt det sjove sagtens kan være sundt. Krydderier og krydderurter smager nemlig ikke bare godt, de er også kolossalt sunde for kroppen. Faktisk har de fleste krydderier en naturmedicinsk virkning ved siden af deres gode smag:

  • Basilikum (både frisk og tørret) hjælper mod betændelse, bakterielle problemer, hudproblemer, nedsat sexlyst, stress, hjerte/karlidelser
  • Persille hjælper mod betændelsestilstande i kroppen, dårlig ånde, dårligt blodomløb, træt hud, nedsat immunforsvar
  • Kanel hjælper mod betændelse, forstoppelse, astma, overvægt, forhøjet blodtryk, gigtsmerter

osv. Prøv at google ’krydderier naturmedicin’, så vil du hurtigt opdage, hvad alle dine yndlingskrydderier er gode for.

Brug krydderier målrettet

Når du fremover laver mad, skal du målrettet tænke krydderier ind i processen: Hvordan kan jeg gøre denne ret mere interessant med krydderi (eller en krydderurt) og spare noget af fedtet væk?

Vi er jo vant til, at krydderier ”kun” er noget, der giver retterne lidt ekstra smag ud over salt og peber. Nu skal vi i stedet lade krydderierne spille en hovedrolle i maden – dels for deres evne til at erstatte fedt som smagsgiver, dels for deres naturmedicinske virkning.

Lad os tage de tidligere eksempler:

  • I sovsen til mørbraden kan du bruge en kombination af paprika, timian og chili – og blot jævne sovsen med 3 spsk. majsstivelse rørt op med 6 spsk. vand.
  • I tunsalaten bruger du det proteinholdige surmælksprodukt skyr i stedet for majonæse og tilføjer æbleeddike, esdragon og kapers.
  • I stedet for romkugler laver du lakridskugler, hvor dadler og mandler erstatter smør, mel og sukker, og hvor knust fennikelfrø (som smager af lakrids) og lakridspulver giver den lækre smag.
  • I salaten laver du en dressing af fx blendet æble, citron, citronskal, revet ingefær og lidt salt.

Måske har du ikke den store viden om krydderier og krydderurter i dag? Så er løsningen, at du – hver gang du vil lave en ny ret – googler, hvad de forskellige madskribenter foreslår af krydderier i den pågældende ret. Efterhånden vil du blive bedre til at gennemskue, hvilke krydderier der passer i hvilke retter.