Hvordan vælger jeg de rette yogaøvelser?

Der findes et hav af yogaøvelser, og derfor kan det være svært at beslutte sig for, hvilke man skal vælge ud. Det helt store spørgsmål er så, hvilke øvelser passer til dit niveau. Det afhænger selvfølgelig meget af, om du er begynder eller øvet. Ligegyldigt om du først er begyndt at dyrke yoga, eller om du har gjort det i lang tid, og bare er helt vild med yoga, så får du her et overblik over, hvad der karakteriserer de forskellige former for yoga, og hvilke yogatyper passer dig.

veltrænet pige laver yoga øvelsen trekanten

Hvilke former for yoga findes der? 

Herunder kan du læse lidt omkring de essentielle yogaformer. Husk du altid kan altid blive klogere på Yoga her på HELSEBOOST – se blandt en række yogaøvelser her. God fornøjelse med indlægget.

Forventet læsetid (3 minutter)


Vinyasa yoga

Yogatrænigen hvor du fortsætter fra den ene stilling til den anden i både i kortere og længere varighed. Der er i høj grad fokus på vejrtrækning, såvel som øvelserne og strækkene. Det vil sige, at der er et højt tempo, og du vil i den grad svede, fordi der er relativt få pauser. Så hvis du er til tempofyldt yoga, hvor du kommer ud over stepperne, og får pulsen op, så er vinyasa yoga noget for dig.

Flow yoga

En yogaform der med andre ord er vinyasa yoga. Denne type af yoga er også spækket med et højt tempo, fordi der er meget bevægelse, og dermed udfordrer du din krop. Her får du også oplevet en høj intensitet af yoga.

Power yoga

Yogatræning der blev udviklet med henblik på at gøre yogaen mere målrettet til vestlige yogadyrkere. Derfor er det en udbredt form for yoga i vestlige fitnesscentre, og intensiteten er højere i power yoga i forhold til mange andre former for yoga. Power yoga er en sammensætning af klassiske yogaøvelser og fysisk krævende øvelser.

Astanga yoga

En yogaform som minder om vinyasa yoga, hvor stillingerne laves i et flow, og du derfor laver den ene øvelser efter den anden med fokus på vejrtrækning. Denne type af yoga er til dig, som gerne vil være i bevægelse, når du dyrker yoga. 

Kundalini yoga

Denne yogatype går ud på at eksekvere dynamiske fysiske stillinger samt chanting og vejrtrækningsøvelser. Denne form for yoga er bygget således, at den består af sekvenser.

Hatha yoga

Denne yogaform betyder med andre ord, den fysiske del af yoga. Her fokuseres meget på én enkelt øvelse i forhold til de andre yogaformer, hvor stillinger forløber i et flow.

Restorativ yoga

Yogaformen der får dig til at slappe helt af. Du føler dig helt afslappet, fordi denne yogaform fokuserer på at skabe ro i krop og sind. Stillingerne er behagelige og meget rolige, hvilket er formålet med restorativ yoga. Til denne yogaform benyttes der hjælpemidler, såsom tæpper, puder, bælter m.m. 

Yin yoga

Yogatræningen der minder en smule om restorativ yoga, fordi det handler om at strække kroppen og finde roen. Selve stillingerne går ud på at bevare roen og holde i flere minutter ad gangen, så du kan finde roen og komme dybt ind i stillingerne.

Iyengar yoga

Som er den yogaform, som bygger videre på hatha yoga. I iyengar yoga fokuseres der meget på teknik og detaljerne i øvelserne. Her er det vigtigt, at man lære at lytte til sin krop og sind, og der bliver tit brugt bælter, tæpper og blokke i iyengar yoga. Hvis du derfor er til et stille tempo, så er iyengar yoga noget for dig.

Hot yoga

Yogaformen der som navnet også antyder, er yoga som bliver udført i et opvarmet lokale. I takt med at der bliver skruet op for varmen, så består denne yogaform af høj intensitet. Derfor hvis du ikke er bange for sved og et højt tempo af yoga, så er hot yoga noget for dig. 


Prøv disse yogaøvelser: (klik på øvelsen for at læse mere)