Ugens yogaøvelse – Hundestræk

I 2019 vil vores skribent og yogaekspert Malene K Pedersen hver fredag dele en ny yogaøvelse. Vi er meget glade for dette initiativ, og håber at du kan få noget ud af de øvelser og den viden Malene deler med os her på HELSEBOOST. 

kvinde udføre yogaøvelsen hunden / downward facing dog

Yogaøvelse fredag d. 04.01.2019

Engelsk: Downward Facing Dog
Nørdet term (sanskrit): Adho Mukha Svanasana (udtales: AH-doh MOO-kah shvah-NAHS-anna)
Dansk Slang: “Hunden”

Herfra bevæger vi os over i hunden…

Hvis du aldrig har gået til yoga, så er hundestrækket en af de mest klassiske stillinger og spørger du mig, en meget skøn stilling. Her får du både styrke, stræk og plads til et dybt åndedræt.

En win-win stilling på alle måder.

Det gode ved yoga er, at du på et split sekund kan tilføre dig selv velbehag ved at udføre en stilling du lige føler for. Det praktiske er, at du kan tage den med dig alle vegne!

Hundestrækket giver dig et stræk af haserne, rygsøjlen og dine skuldre , samt opbygger styrke omkring arme og skuldre og sender frisk blod til hovedet, da blodtilførelsen øges via tyngden fra hovedet der vender nedad.

FOKUS: stærke aktive arme, en lang lige ryg og nakke i forlængelse

Alle kroppe er forskellige. Men til en start kan du tage udgangspunkt i stillingen med let bukkede knæ (så kan du altid arbejde på at strække dem ud, jo smidigere du bliver), en hofte breddes afstand mellem fødderne og hænder og arme i forlængelse af skuldrene. Fingrene er godt spredt ud, så du har godt fat i underlaget.

Tag nu en dyb vejrtrækning og en dyb udånding hvor du strækker dig godt ind i stillingen ved at strække armene og skubbe overkroppen ind mod midten. Nakken hviler og er i lige forlængelse af rygsøjlen. Numsen skyder op mod loftet og hælene strækker sig dybt ned i måtten. Stå her så længe det føles rart og nyd dit hundestræk på et par vejrtrækninger. God fornøjelse!

Kh. Malene, din yogalærer

Malene Pedersen
Malene Krebs Pedersen

Skal man kunne få hælene i gulvet?

Nej. Alle kroppe er forskellige og hvor du starter kan være meget forskelligt fra hvor din nabo starter. Det vigtigeste er at du står godt med DIN krop i stillingen. At du så bliver smidigere og måske når hælene i gulvet, ja det er jo blot én af de mange magiske opdagelser du kan gøre dig med yoga.

BONUS INFO: får du ømme håndled? Flet fingrene og pres håndfladerne ind mod hinanden, mens du drejer håndledene rundt, frem og tilbage, fra side til side. Alternativ, buk og stræk fingre og hænder ud. Øvelserne kan gøres både før og efter hundestrækket og før og efter din yogapraksis generelt.