Hold dig mentalt sund under Coronakrisen

Føler du dig mentalt udfordret under Coronakrisen? Trives du ikke i din nye hverdag? Føler du dig isoleret og alene? Har du det bare lidt svært for tiden? Så er det måske tid til at fokusere på din mentale sundhed. Autoriseret psykolog Jan Bentzen v. Abelhus psykologcenter forklarer, hvad mental sundhed er og hvad du kan gøre for at pleje den under Coronakrisen.

hvad er mental sundhed

Forfatter på indlægget: Autoriseret psykolog Jan Bentzen v. Abelhus psykologcenter


Hvad er mental sundhed?

Mental sundhed er forsaget at mange forskellige ting, men hvad er mental sundhed egentlig?

Mental sundhed er en oplevet tilstand af trivsel. Trives man i sin hverdag og trives man generelt i sit liv, er man godt på vej. Det handler om at man udvikler sine evner og at man udfolder dem. At man er i stand til at håndtere modstand og svære belastninger i livet. Og så handler det også om, at man kan indgå i positive sociale relationer med andre mennesker og at man kan bidrage positivt til samfundet. Det lyder måske lidt diffust, men der er faktisk nogle ret specifikke ting du kan gøre, for at pleje din mentale sundhed.

ABC strategien for mental sundhed

Når der arbejdes med mental sundhed, arbejder man ofte med den velkendte ABC strategi, som er en forkortelse for Act, Belong, Commit. Og hvad betyder det så? Det betyder at man skal:

  • Gøre noget aktivt
  • Gøre noget sammen med andre
  • Gøre noget meningsfuldt

Når strategien fortæller at man skal gøre noget aktivt, menes der at man skal være fysisk, socialt, mentalt og spirituelt aktiv. Fysisk og socialt aktiv giver nok lidt sig selv, nemlig at man skal holde sin krop aktiv og pleje sit sociale liv. Mentalt, skal du holde din hjerne aktiv, eventuelt ved at spille musik eller male. Spirituel aktivitet handler om at du styrker din spiritualitet, ved eksempelvis at meditere, spekulere over livet eller deltage i en gudstjeneste.

Indgå i sociale relationer og gør noget sammen med andre mennesker. Dette punkt handler i bund og grund om at skabe en fællesskabsfølelse og at indgå i sociale relationer. Vær sammen med andre mennesker, og få en følelse af fællesskab på baggrund af jeres relation.

Når ABC strategien fortæller at du skal gøre noget aktivt og sammen med andre mennesker, er det ikke helt lige meget hvad det er som du gør. Du skal nemlig gøre noget meningsfuldt. Aktiviteten, om den er social eller ej, skal være noget som giver mening for dig. Det kan være at hjælpe andre mennesker ved at være frivillig i en velgørende organisation.

Begrænser Coronakrisen muligheden for at opnå mental sundhed?

Det har været svært for lang de fleste at tilpasse sig de nye tilstande som har indfundet sig under den såkaldte Coronakrise. Mange har følt sig isoleret og nogle har udviklet en decideret corona angst. Dette påvirker naturligvis din mentale sundhed, da regeringens anbefalinger om at blive hjemme og undgå social kontakt med andre mennesker, kan hæmme følelsen af at være mentalt sund. ABC strategien for mental sundhed anbefaler at man gør noget, men det kan jo godt føles lidt svært når der er et påbud om at man fælles gør ingenting. De sociale relationer skal begrænses og det kan være vanskeligt at udfolde og udvikle sine evner, når det meste af Danmark stadig er lukket ned.  Men der er dog stadig mange ting som man kan gøre for at pleje sin mentale sundhed under Coronakrisen.

Find på alternative løsninger

Strategien for at opnå mental sundhed går ud på at vi skal gøre noget, helst sammen med andre mennesker og gerne noget som føles meningsfuldt. Men hvordan gør man lige det, når den danske regering anbefaler at man bliver hjemme og undgår social kontakt med andre mennesker under Coronakrisen? Jo, det gør man ved at tænke alternativt og prøve nye muligheder for at ’gøre noget’.  Det er specielt punkterne som omhandler den sociale aktivitet og den meningsfulde aktivitet som kan give udfordringer.

Vær social online

At være socialt aktiv betyder ikke udelukkende at man skal være fysisk socialt aktiv, men at man danner og plejer relationer til andre mennesker, samt vedligeholder et socialt liv. Det kan man altså også gøre både online og ved at tale i telefon. Hold ekstra fokus på dine sociale relationer, og forsøg at plej dem online. Hold kaffepause over facetime med dine venner og bekendte, eller ring en ekstra gang til din familie. Følger man med på de sociale medier er der mange som har fundet alternative løsninger til hvordan man kan være sammen, hver for sig.

Hjælp andre mennesker ved at blive hjemme

Er du normalt frivillig i en organisation eller lignende, hvor det er din meningsfulde aktivitet, er dette nok lagt på hylden under Coronakrisen. Men man kan sagtens gøre noget meningsfuldt hjemmefra. Nemlig ved lige præcis at blive hjemme, gør man noget meningsfuldt for samfundet og man passer på de medmennesker som er særligt udsatte i denne tid. Er det ikke nok, er der også mulighed for at melde sig som frivillig sygeplejeske (såfremt du har uddannelsen), hjælpe de mennesker i dit nærområde som nu ikke har mulighed for at handle selv eller gå tur med sin hund. Ved at hjælpe andre mennesker på denne måde, vil du stadig få følelsen af at gøre noget meningsfuldt for andre.

Har du fået coronaangst?

Som nævnt tidligere, har Coronakrisen udløst en decideret corona angst hos mange, men hvad er corona angst? Det er angst betinget af frygten for konsekvenserne af corona. Symptomerne for denne angst kan blandt andet være at man har svært ved at slippe tanker og mentale billeder af sygdom og død. Det kan være at man har en meget forstærket følelse af frygt og bekymring. Nogle af de fysiske symptomer kan være feberfornemmelse i kroppen og problemer med vejrtrækningen. Er corona angsten slem, kan det resultere i panikanfald og panikangst. Derfor er det vigtigt at tage hånd om dette. Føler du dig ramt af corona angst, bør du søge professionel hjælp hos en psykolog København, som kan hjælpe dig igennem tilstanden.

Mild angst er godt for samfundet

Langt de fleste danskere er ramt af mild coronaangst, som egentlig er positivt for samfundet. Denne milde bekymring og angst, gør nemlig at man som borger overholder regeringens anmodninger; at man lige passer lidt bedre på, holder afstand og vasker hænderne en ekstra gang. Det går hen og bliver alvorligt, når bekymringerne eller angsten ændrer din adfærd og din livskvalitet. Begrænser du din hverdag, mere end nødvendigt i disse tider, er det måske tid til at søge hjælp. Ved at pleje og styrke din mentale sundhed, er du med til at holde angsten for døren og holde fokus på det som er vigtigt i livet.