Gode råd til dig der lider af tandlægeskræk

Sponsoreret indhold
tandlaegeskraek-helseboost

Det er altid vigtigt, at man passer på sig selv, og at man sørger for at holde sig sund og rask. Der er mange ting, som man kan gøre for at passe på sig selv og sin generelle sundhed. Det kan blandt andet være, at man sørger for at gå til lægen, hvis der dukker noget op, som man døjer med fysisk eller psykisk. 

En anden ting, som også er enormt vigtigt, at man husker på er, at man aldrig skal springe sine jævnlige tjek hos tandlægen over. Tandlægeskræk er noget, som mange danskere kender til, og faktisk er næsten halvdelen af Danmarks befolkning nervøse for at gå til tandlægen, hvor hele 10% af befolkningen har så svært ved at komme hos tandlægen, at de reelt lider af det, som man kalder for tandlægeskræk. 

Lider du af tandlægeskræk, så er der her samlet nogle gode råd, som forhåbentligt kan være med til, at gøre dine besøg hos tandlægen lidt mindre skrækslagne. 

Vær klar over hvilke konsekvenser det har at skippe tandlægebesøget

For mange, der lider af tandlægeskræk, betyder det ofte, at de helt undgår at gå til tandlægen. Det er ikke godt, for det kan give mange konsekvenser efterfølgende, hvis man ikke sørger for at få tjekket op på ens tænders sundhed. 

Angsten for at komme til tandlægen er ofte opstået i barndommen, hvor man kan huske en eller flere ubehagelige oplevelser ved tandlægebesøget, og det har efterfølgende medført til følelsen af, at det er usikkert og farligt at gå til tandlægen.  

En ting, som er vigtigt, at man husker på, hvis man er en af dem, der ikke kommer til tandlægen lige så ofte, som man egentlig burde, er at det kan have store konsekvenser for ens sundhed. 

Hvis man undgår at komme til tandlægen, så vil forskellige skader og mulige sygdomme i munden, som faktisk rammer en stor del af befolkningen, aldrig blive behandlet. Tænderne vil blive grimme at se på, fordi de ikke bliver plejet ordentligt, og man kan komme til at lugte grimt ud af munden. 

Har man ikke passet godt nok på sine tænder i lang tid, og undgår man måske helt at komme til tandlægen, så vil tænderne til sidst blive så ødelagte, at de kan falde ud. Det går både udover tyggefunktionen, og samtidig er det heller ikke kønt, at man ikke har tænder i munden. 

Før du beslutter dig for ikke at tage til tandlægen, så bør du derfor overveje, om det er alle de efterfølgende konsekvenser værd at skippe. 

Vælg en tandlæge som du er tryg ved

Som sagt, så er angsten for at komme til tandlægen ofte opstået i løbet af barndommen. Har man tidligere haft en eller flere trælse oplevelser hos tandlægen, så kan det sidde så dybt i en, at man fremover ikke tør at komme til tandlægen. 

Når man er angst for at komme til tandlægen, så er det vigtigt, at man bliver klar over, hvorfor man er bange for det. Er det smerten fra en bestemt behandling, som man kan huske? Eller har det været selve oplevelsen hos en tandlæge, eller måske endda selve tandlægen, som man ikke har følt sig tryg ved? 

Hvis man kommer frem til, at det faktisk er den bestemte tandlæge, som man har det svært med, så kan det være en rigtig god idé, at man skifter over til en ny tandlæge. Det kan virke både svært og uoverskueligt at skifte tandlæge, men det kan være med til, at man får en ny tandlæge, som man er tryg ved og glad for, og som derfor er med til at gøre tandlægebesøgene så behagelige som muligt fremover. 

Vær ikke bange for at fortælle hvis du er nervøs 

Er du bange for at gå til tandlægen, så skal du ikke holde dig tilbage med at fortælle det til tandlægen. Langt de fleste tandlæger har naturligvis et ønske om, at behandlingen bliver så behagelig for dig som muligt, og ved at fortælle tandlægen, at du lider af tandlægeskræk, så har han eller hun på den måde lettere ved at tage de rigtige hensyn. 

Lider du af tandlægeskræk kan det desuden være en fordel, at du vælger en tandlægeklinik, som har erfaring i at behandle patienter, der lider af tandlægeskræk, og som derfor er godt rustet til at passe på dig. 

Det kan være forskelligt, hvilke hensyn tandlægerne tager, for dig der lider af tandlægeskræk, men generelt kan man sige, at den perfekte tandlæge for en person, der lider af tandlægeskræk, vil være hos en klinik, som gør så mange af de nedenstående ting som muligt: 

  • Tager sig god tid til at behandle dig 
  • Sørger for, at du aldrig føler dig presset til noget
  • Lytter til, hvordan du har det, og hvad du har brug for
  • Forstår og accepterer din angst, og er klar over, hvor svært det kan være at komme til tandlægen
  • Informerer dig om alt, hvad de foretager sig under hele forløbet
  • Sørger for, at alle behandlinger er 100% smertefrie, også selve bedøvelsen
  • Gør sig umage for, at give dig en rar og god oplevelse