Får du nok E-vitamin?

E-vitaminer er kendte for at have en positiv virkning på immunforsvaret. Det er en antioxidant, der beskytter fedtstofferne i kroppen mod, at der bliver dannet frie radikaler. Derudover beskytter E-vitaminer kroppens celler mod at blive nedbrudt af skadelige stoffer fra fedtstofskiftet.

Sponsoreret indhold
faar du e vitamin nok

Her i denne artikel kan du blandt andet læse om, hvad symptomerne er på E-vitaminmangel, og hvad du selv kan gøre for at øge mængden af E-vitaminer i din kost.

Symptomerne på E-vitaminmangel

Mangel på E-vitaminer ses, ifølge Netdoktor.dk, typisk kun hos personer, der ikke optager tilstrækkelig med fedt fra tarmen, personer som får medicin, der hæmmer optagelsen af fedt, børn der er for tidligt fødte, personer med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer samt personer med et stort alkoholindtag.

Symptomerne på E-vitaminmangel kan være muskeltræthed samt syns- og balanceforstyrrelser. I rigtig mange tilfælde vil symptomerne først indtræde efter flere år.

Sådan kan du øge dit indtag af E-vitaminer

Langt de fleste danskere får tilstrækkelige mængder E-vitamin gennem deres kost. Typisk er det endda kun 25-50 % af den indtagne mængde E-vitamin, der bliver optaget.

Ønsker du alligevel at øge dit indtag af E-vitaminer, så kan kosten være et godt sted at starte. Her kan du blandt andet øge dit indtag af følgende fødevarer:

  • Æg
  • Fisk
  • Mælk
  • Ost
  • Nødder
  • Korn
  • Frø

Hvis du af forskellige årsager ikke har mulighed for at øge dit indtag af fødevarer med et højt niveau af E-vitaminer, så kan du også vælge at supplere din kost med et kosttilskud. Det vil typisk være på mellem 200 og 400 milligram om dagen.

Det er dog altid en rigtig god ide at få det undersøgt hos din læge, hvis du mener, at du har E-vitaminmangel og ikke lider af andre sygdomme, som kræver behandling. Samtidig kan du derved også sikre dig, at du får den korrekte mængde E-vitamin, som du har brug for.

Kan man få for meget E-vitamin?

Det er meget sjældent, men du kan godt få en overdosis af E-vitamin. E-vitaminer er fedtopløselige, og da urin ikke indeholder fedt, kan overskydende mængder af E-vitamin ikke blive udskilt gennem din urin og må i stedet for blive udskilt gennem galden.

Symptomer på en overdosering af E-vitaminer kan eksempelvis vise sig i form af hovedpine og problemer med mave-tarm-kanalen, men dette er ligeledes forholdsvist sjældne symptomer. Indtagelse af meget store mængder på 10 gram om dagen kan medføre nedsættelse af din frugtbarhed for både kvinder og mænd.

Det er vigtigt at pointere, at en overdosering af E-vitaminer er meget sjælden, men samtidig er det også noget, du bør være informeret omkring. Er du i tvivl om, hvilken dosis du skal have, bør du derfor konsultere lægen.