Er sauna sundt?

Det er utrolig dejligt at træde ind i en sauna. Ydermere har det også en række positive egenskaber med sig - disse kan du blive klogere på indlægget her. Herunder kan du blandt læse om de 5 typiske, som man fremhæver ved brug af sauna. God læselyst.

Derfor er sauna sundt for både krop og sjæl

Følelsen af at træde ind i en sauna kan både være overvældende og dejligt på samme tid. Den varme fornemmelse kan bogstaveligt talt varme hele kroppen op og give fornyet energi. Derudover findes der mange studier, som viser, at hvis du bruger det varme rum, er der en sandsynlighed for, at du kan opnå en lang række fordele.

Sauna føles nemlig ikke bare dejligt og varmt, det kan hjælpe på mange vidt forskellige måder – studier viser: 

  1. Blodtrykket bliver bedre
  2. Din hud bliver pænere 
  3. Mentaliteten kan blive stimuleret positivt via eksempelvis lavere stress
  4. Smertenedsættende på en naturlig og sund måde
  5. Problemer med astma. Du bliver ikke helbredt, men sauna kan i teorien hjælpe lidt på symptomerne, så din hverdag bliver mere udholdelig

Med andre ord er der en lang række fordele, og der findes sikkert endnu flere, hvis du går hvert eneste lille studie igennem. Ovenstående er dog de mest kendte fordele ved at bruge en sauna. 

Hvilke forskellige typer findes der? 

Udover den klassiske finske sauna som du kender fra svømmehallen og sommerhuse, så findes der også mere højteknologiske opfindelser, såsom UV saunaer med infrarødt lys og ikke mindst dampbade, som også er en form for sauna. Yderligere findes der en såkaldt tør sauna som egentlig mest af alt minder om den traditionelle type. Forskellen er bare, at der her ikke benyttes vand, som bliver kastet på stenene eller lignende. Med andre ord er fugtigheden meget lav i sådan en type sauna, hvilket giver en anderledes oplevelse for både kroppen og psyken. 

Hvilken type af sauna er bedst for dig

Det kan være et meget svært spørgsmål at svare på. Det afhænger primært af dine præferencer og situation. Kan du ikke lide fornemmelsen af damp i din næse og lunger, så er det nok ikke noget for dig, hvorfor en tør sauna kan være et rigtig smart valg. Her er næsten al fugtigheden blevet lukket ude af denne type, hvilket sikrer høj, høj varme blandet med en utrolig lav procentmæssig fugtighed. Omvendt kan det være, at den intense varme kan være for meget for dig, både i forhold til lyst og i lige så høj grad dit helbred. Derfor kan det være meget bedre, at du vælger en sauna, som har UV lys. Her får du nemlig en helt anden oplevelse.

Nogle studier viser nemlig også, at du kan opnå nogle af de samme fordele som ved den traditionelle måde. Dog er der forbundet en vis usikkerhed med disse studier, hvorfor du naturligvis skal tage alt med måde. 

Myter og fakta forbundet med brug af sauna

Som så meget andet i vores verden findes der utroligt mange forskellige studier og artikler. Derudover bliver vandrehistorier meget hurtigt spredt blandt mennesker, hvilket selvfølgelig også gør sig gældende i forhold til sundhedsfordelene ved sauna. 

Kan du tabe dig ved at bruge sauna, fordi du sveder ekstra meget? Nej, sådan fungerer det desværre ikke. Det ville ellers være smart, da man dermed kunne sidde ned og bare se kiloene rasle af. Du kan selv undersøge dette nærmere ude på det store internet. Vores allerbedste råd er sådan set bare, at du bruger din sunde fornuft, og altid har din kritiske sans med i bagagen. Især i disse tider, hvor hvem som helst kan skrive noget på internettet – den gamle: “Hvis noget er for godt til at være sandt, så er dét det nok” gælder altså stadigvæk. 


Du kan nemt få installeret en sauna i din bolig, og det er bestemt ikke unormalt at flere og flere vælger sådan en løsning – både i deres private bolig, men også i sommerhuset. Find grej til badeværelset og din sauna her