Tips til valg af den rigtige julevin

I dette indlæg deler Emil fra vinfirmaet Vinnu sine bedste tips, når det handler om valg af den rigtige julevin. Emil har mange års erfaring med vin, og har i forbindelse med sit virke hos Vinnu en stor viden og passion for især italienske vine.

Mark i Italien hvor der laves julevin
Emil
Emil Brohus: Vinekspert

Det evigt tilbagevendende spørgsmål

Så skal vi til det igen. Julen står for døren. Den tid på året hvor mange af os herhjemme samles om traditionerne, samværet og ikke mindst, den gode danske julemad. Forventningerne til årets gilde er skruet helt i vejret, og det til trods for, at menuen i mange hjem er en selvskrevet tradition, og aftenens overraskelser ingenlunde må forventes at komme fra denne kant. Og hvad er næsten lige så sikkert som menuen, er spørgsmålet… Hvilken vin serverer vi for vores gæsterne? Det svarer man ikke let på, men her kommer lidt guidelines.

Problematikken

Vores julemad rummer stort set det hele. Og det er heri besværligheden i valget opstår. Når vin og mad skal matches, kigger man oftest på hvorledes vin og mad akkompagnerer hinanden. Det er årsagen til at et godt glas fed Chardonnay akkompagnerer en aromatisk og fedmefyldt skaldyrsret, og en god fadlageret

Rioja går godt til en klassisk paella med noter af røget paprika og chorizo. Det hjælper os dog ikke meget i jagten på julevinen. For hvad er det lige, der sker på de danske tallerkner om aftenen den 24. december?

På tallerkenen

De fleste danske juletallerkener er et virvar og smagsnuancer. Den som regel godt saltede flæske- eller andesteg, de almindelige, og de søde brune kartofler, den sursøde rødkål, måske fuldt til dørs af en frisk, sprød og let bittersød waldorfsalat. For slet ikke at glemme sovsen. Den fede, tykflydende, brune, enormt velsmagende masse, der som doven duftende harpiks binder tallerkenens elementer sammen i en sådan grad, at man føler sig nødsaget til at indtage maden alt for hurtigt, i ren angst for at den dalende tallerkentemperatur vil fæstne føden i dens nuværende position, uden chance for nogensinde igen at kunne befri den fra sit sovsestørknede endelidt. Men. Denne mageløse masse er, hvad der i sidste ende bør veje tungest når aftenens vinvalg skal træffes.

Lad sovsen bestemme

Julen i Danmark er også sovsens fest. I disse helsetider er julen den tid på året, hvor man med samvittigheden intakt, giver sovsen den ekstra kærlighed, der bringer den helt derop, hvor ingen af os ville kunne tåle, hvis den var hver dag. Og den er og bliver en vigtig del af julefryden. Med dens centrale rolle bør man derfor lade sovsen diktere vinvalget. Men hvad skal det så betyde. Jo det kommer an på sovsens tilblivelse.

Den klassiske opbagte sovs

Den helt klassiske skysovs, der volumenmæssigt forøges med den klassiske opbagning, tilsættes kulør og smages til med mere sky, fedt og formegentlig et mere eller mindre diskret skvæt fløde. Denne sovs kræver en vin med en vis syre, der kan skære igennem den ellers meget fede fornemmelse sovsen og maden efterlader i munden.

Et bud kunne være en Chianti Classico Riserva, der med Sangiovesens fint styrede syre og moderate tanniner vil kunne holde sovsen i skak. Samtidig vil frugten stadig kunne fornemmes og akkompagnere, om end i mindre grad de tunge sødmefyldte aromaer måltidet ligeledes byder på. Et fremragende eksempel på en økologisk dyrket Chianti Classico Riserva kunne være fra vingården Poggerino lige i hjertet af Toscana.

Den moderne rødvinssauce

Hvis man er af den mere moderne skuffe, og serverer en mere moderne julesauce, kogt ind med rødvin inden skyen tilsættes, der serveres lidt tyndere end den klassiske sovs, gælder det gamle råd ”Server vinen der er i maden, til maden”. Til denne sauce ville en aromatisk lidt mere kompleks rødvin være et fremragende bud. Der gælder stadigvæk at vinen skal have en vis syre, da den stadigvæk skal kunne balancere den voldsomme sky fra kødet, og smørret fra den efterfølgende montering.

Et bud kan her være en aromatisk kraftig rødvin fra Sicilien i det sydlige Italien. Her produceres en række smukke og kraftige Nero D’avola vine, der når den bliver produceret godt, fremviser den dybe vinøse kraft der skal til at samle julemaden, samtidig med at den leverer en god portion syre der kan skære igennem de fede komponenter på den klassiske danske juletallerken. Nero D’avola og Nero D’avola-Merlot fra vinhuset Vaccaro kan begge være fremragende bud på en julevin der kan serveres til julemaden med den moderne sauce.

Hvor om alting er

Uanset hvordan man vender og drejer det, er vinvalget til julemaden svær. En ting er dog sikkert, det er ikke anbefalelsesværdigt at finde sine helt dyre flasker frem. Man skal tænke over indholdet på sin tallerken, og hvis der forefindes en kraftig sovs, bør man udlede sit valg på baggrund af den.

Hvor om alting er, skal man sikre sig at det man serverer er noget man selv rigtig godt kan lide. Og det er vist sikkert og vist, at det ikke er vinvalget, der i sidste ende sikrer fyldte maver og julefredens falden. Det er selskabet med mennesker man holder rigtig meget af.

Rigtig glædelig jul 🙂