Brug massage mod stress

Men hvordan giver det lige mening, tænker du måske? Et rigtig godt spørgsmål da massage jo bare er massage. Du får dine muskler stimulereret og frigivet en lang række spændinger. Derfor giver det nødvendigvis ikke lige mening, at afslappede muskler skulle hjælpe på ens stressniveau. Årsagen til det er både relativ kompleks, men sådan set også meget lige til. Det handler om flere ting, da stress ikke bare kommer på grund af én ting. Derfor inden vi forklarer, hvorfor massage hjælper på stress, skal vi først dykke lidt ned i årsagerne til denne forfærdelige tilstand. 

mand får massage da han har ondt i ryggen

Hvorfor får man stress?

Som sagt findes der ikke bare én altoverskyggende årsag til det. Ofte kommer det på baggrund af en lang række begivenheder, som har bygget sig op over tid. Den klassiske årsag er naturligvis relateret til ens arbejde. Har man fået for mange og yderst komplicerede opgaver, giver det ret hurtigt anledning til, at man får en følelse af konstant at være i yderste beredskab. Over tid kan det hurtigt lede til decideret stress, hvilket er en meget ubehagelig kondition. 

Derudover påvirker stress alle mennesker individuelt. Nogen begynder måske at lave voldsomme overspringshandlinger, fordi fokusset komplet er forsvundet, hvor andre udvikler depression lignende symptomer.  

Yderligere kan stress også komme af økonomisk usikkerhed, hvilket faktisk er én af de hyppigste årsager. Hvis du konstant føler, du ikke har et stærkt fundament, kommer du netop i en tilstand af konstant stress, hvilket kan lede til selve sygdommen. 

Noget helt andet er dog, at andre små forhold også kan være med til at vælte korthuset. For eksempel spiller følgende også ind på stress: 

  • Uro i parforholdet
  • Langvarige skader eller sygdomme
  • Et utroligt og støjende miljø både i privaten og på arbejdet
  • Dårlig eller for lidt søvn
  • Ingen eller meget lidt konditionstræning og bevægelse
  • Dårlig kost
  • Mange, mange flere årsager …

Hvad kan hjælpe på stress? 

Ovenstående forhold og årsager til stress kan relativt nemt ændres til noget positivt. For eksempel kan du fokusere på at få mere søvn ved at sætte nogle morgen- og natrutiner op. Vaner er nemlig noget af det sværeste at overkomme, hvorfor rutiner kan være en god ting. 

I forhold til din kost kan det være en god ting at implementere mere sundt mad. Videnskaben har desuden ret definitivt sagt, at jo flere planter du spiser desto bedre for din krop. Her tænkes der ikke på salat, men i stedet flere nødder, bønner i alle afskygninger og alle de lækre plantebaserede produkter, som findes derude. Det har også en sideløbende effekt, at du minimerer din risiko for diabetes, hjertekarsygdomme og en lang række andre aspekter, fordi du nedsætter forbrug af kød. Yderligere kan dit kødforbrug også være med til at gøre dig mere dvask og træt, hvilket kan gå ud over din konditionstræning og bevægelse. 

Netop træning, enten ude i naturen, i en klub eller i et fitnesscenter har en kæmpe betydning for din stress også, da bevægelse udløser dopamin, serotonin og endorfiner. Alle har en betydning på stress. Derudover nedsættes dit niveau af kortisol tillige, som også har en effekt på stressen. 

Derfor hjælper massage på stress

Ovenstående forhold gør sig netop gældende også, når du får massage. Her udløses de samme signalstoffer nemlig også både dopamin, serotonin og endorfiner. Netop dette er svaret på, hvorfor massage hjælper på stress, da det har samme effekt, som hvis du laver konditionstræning. Derudover påvirker det også din generelle velvære, da du får færre muskelsmerter, hvilket kun er godt. 

Med andre ord er kombinationen af massage sammen med bevægelse, hvad enten det er bordtennis, håndbold, fitness eller for den sags skyld løb, en kæmpe indvirkning på dit stressniveau. Dermed kan du bruge disse værktøjer til at regulere din følelse af stress, således det ikke ender med, du rent faktisk udvikler sygdommen. Et godt eksempel kunne være, at du ved i januar, at der er rigtig meget arbejde. Her skal du så måske tænke på at få endnu mere træning og massage inkorporeret, hvor du kan skrue ned i andre perioder.