10 gode råd til at undgå madspild

Madspild er stadigvæk et kæmpe problem. Gennem årerne er der forsøgt mange forskellige tiltag, for netop at bekæmpe dette. Men hvad kan man stille op selv, når det kommer til madspild. Læs med.

agurker og basilikum

Madspild = Unødvendige ressourcer

I dette indlæg har vi fokus på madspild, og hvad man som privatperson selv kan gøre for at bidrage positivt til at minimere madspild. Makroøkonomisk dræner det store spild samfundet for mange unødige ressourcer, mens det samtidigt er yderst skadeligt for miljøet. Men nu kommer vi til det. Vi har samlet 10 simple råd til dig, som du kan gøre brug af med det samme.

Bliver vi som samfund endnu mere opmærksom på dette, og rent faktisk aktivt handler, vil det have en relativ stor effekt når regnestykket gøres op. Mange bække er små.

Læs de 10 råd lige her.

10 simple råd til at mindske madspild

  1. Lav altid en indkøbsseddel. Ikke nok med at du skal lave den, men du skal rent faktisk også bruge den. Det hele er bare meget nemmere når man er forberedt. Det samme gælder altså også madlavning og indkøb. Dermed undgår man disse irriterende impulskøb.
  2. Datohylder fungerer vildt godt, hvis du rent faktisk har tænkt dig at gøre brug af den vare som du køber. Handler du blot ind fordi det var et godt tilbud, og dermed alligevel ender med at smide varen ud, er der ikke nogen som vinder.
  3. I forlængelse til datohyldevarer, har supermarkedernes mængderabatter den samme dårlige indflydelse på vores indkøb. Ender man alligevel med at smide varen ud, er besparelsen spildt – ergo en sunk-cost.
  4. Opbevar maden korrekt.
  5. Sorter jævnligt i dit køleskab og bevar en generel god hygiejne, for at have de bedst mulige forhold for dine dagligvarer.
  6. Sorter og tænk i portioner. Spiser du eksempelvis selv en aften, skal der ganske enkelt ikke ligeså meget mad til. Det lyder måske som logik for burhøns, men basale tiltag som disse kan virkelig hjælpe dig på rette kurs når det angår madspild.
  7. Får du alligevel lavet for meget mad, så få det frosset ned. Rester er faktisk slet ikke så ringe endda.
  8. Skær dine emballager op, for at få mest muligt ud af dine indkøb.
  9. Hvis du synes det er kedeligt at spise rester, så prøv at tænke en smule kreativt. Måske det kan bruges i andre sammenhænge – som i en ny ret eller lignende. På HELSEBOOST har vi samlet en række opskrifter du måske kan blive inspireret af.
  10. Har du flere gæster forbi, er det ofte her hvor det går galt. Du stiller hele anretningen frem på én gang, hvilket gør at maden meget hurtigt bliver kedelig.

Gør dig selv den tjeneste, og opbevar maden i køleskabet så længe som overhovedet muligt, og lad serveringen ske over flere omgange. Chancen for at du ikke smider maden ud, er dermed større og du får glæde af nogle skønne rester dagen derpå.

Ovenstående var 10 simple råd du med fordel kan anvende i din dagligdag, for at mindske madspild allerede i dag.

Tak fordi du læste med.