Er kartofler sunde?

I Danmark er vi vilde med kartofler - og har du været i udlandet, har du måske hørt andre sige "I danskere taler som om i har en kartoffel i munden". Et eller andet sted er dette jo meget symbolsk, eftersom vi som nævnt er vilde med kartoflen som spise. Men hvor sunde er de egentlig? Læs med.

kartofler på jord

Kartoflen er verdens mest dyrkede frugt.

… men hvorfor er den lige det?

Kartoffelplanten er en urt, som gror under jorden som en rod. Urten som kommer op af jorden, kan blive mellem 25 og 100 cm høj. Kartoflen er mest dyrket på grund af dens stivelsesholdige rodknolde, som gør at den indeholder rigtig meget sukker – men det betyder ikke at den ikke er særlig god at have med på spisebordet. 

Kartoflen er rig på vitaminer

Kartoflen har en høj næringsværdi og den indeholder næsten alle vitaminer der er. Det giver kartoflen en god mæthedsfornemmelse og en masse vigtige vitaminer. Kartofler er derfor en god kilde til Vitamin-C og kostfibre. Den indeholder også mange mineraler som kalium med mere.

Stivelsen i kartoflen gør at den har et større indehold af sukker, som kan bruges i madlavning til at holde madden stift. Det kan være godt til mange retter, men man skal huske at tage højde fra sukkeret i retten.

Ud over det er kartofler fuldstændig fantastisk som en del af aftensmaden. Kartofler smager utroligt godt og så giver de dig alle de mineraler, vitaminer og sunde stoffer du har brug for.

… så ja, kartofler er sunde.

Danskerne elsker kartofler

Kartoflen er utrolig elsket af danskerne og den er en kending på spisebordet i mange hjem. Stegt flæsk med persillesovs er svært at få uden kartofler. Derudover er kartoflen god at bruge i  salater, lasagne, brændende kærlighed og meget mere. 

Læs eksempelvis: hvordan laver jeg sprøde pomfritter med kartofler?