Hvordan påvirker alkohol hjernen?

Hjernen har en særlig evne til at finjustere i sociale sammenhænge, hvorfor vi hele tiden ved, hvordan vi skal opføre os, når vi befinder os sammen med andre. Det er dog en evne, der bliver nedsat ved indtag af alkohol. Det er derfor, vi bliver mere løsslupne, når vi indtager alkohol i festlige sammenhænge.

alkohol effekt på hjernen

Når vi drikker alkohol, optages det i vores tarmsystem via mavesækken. Herfra bliver det optaget i blodet og ført op til hjernen. Derfor begynder hjernen at fungere dårligere i takt med at dit indtag af alkohol forøges. Det er først og fremmest de mest avancerede funktioner i hjernen, der bliver sat ud af kraft.

Fortsat indtag af alkohol forøger problemerne

Fortsætter du med at drikke alkohol, så starter problemerne. Følelserne begynder at tage over, hvorfor du kan opbygge en irritation rettet mod øvrige gæster til festen. Eksempelvis kan du begynde at græde, uden at der er en reel grund til det. Det kan også resultere i at du erkærer store følelser over for nogen.

Hvis du bliver meget fuld, så er der ikke meget hjernefunktion tilbage. Det vil resultere i at du begynder at opføre dig mere primitivt. Det kan resultere i at vi hidser os op over småting. Endvidere resulterer et øget indtag af alkohol typisk i et forøget fokus på sex, hvorfor man kan gøre noget, man fortryder.

Man mister hjerneceller, når man drikker

Der er mange, der tror, at det er en myte, at man mister hjerneceller, når man drikker alkohol. Det er dog ikke blot en myte. Det er nemlig en reel sandhed, at du forgifter din hjerne og opløser fedt, når du indtager alkohol. Da hjernen består af fedt, så er det yderst skadeligt, hvis du drikker for meget alkohol.

Påvirker signalstofferne

Alkohol påvirker også hjernens signalstoffer (kaldet transmitterstoffer). De står for at videregive elektriske impulser fra én hjernenervecelle til en anden. Det er dermed hjernecellernes måde at snakke sammen på. De mest interessante transmitterstoffer ift. alkohol er serotonin, dopamin, glutamat og endorfiner.

Eksempelvis er glutamat med til at styre vores hukommelsesprocesser. Når vi indtager alkohol, så hæmmes glutamatets virkning, hvorfor vi ikke husker nær så godt, når vi har drukket alkohol. Endorfiner er kroppens eget morfinstof, som frigøres ved indtagelse af alkohol. Det får os til at føle høje ved indtag af endorfiner.

Som følge af dette lægger vi ikke mærke til, hvis vi slår os, hvilket kan resultere i store skader på baggrund af et voldsomt alkoholindtag.

Du kan her læse mere om behandling af et alkoholmisbrug.