Sex er sundt fysisk og psykisk

Det er helt naturligt at dyrke sex. Det er også både sundt - fysisk og psykisk. Vi har primært fokus på de psykologiske i dette indlæg. Læs mere omkring dette, og forstå hvordan hjernen reagerer før, under og efter sex.

Sponsoreret indhold
Forelsket par

Denne artikel er udgivet i samarbejde med Eroti.dk 

De fleste er bekendt med de fysiske fordele af at dyrke sex, men ikke i samme grad de psykologiske. For sex er faktisk ikke kun fysisk sundt, men måske endnu vigtigere – også psykologisk. Som tommelfingerregel er der især tre gode grunde til at dyrke sex:

1) Mindre stress

2) Bedre immunforsvar

3) Bedre søvn.

Alle tre punkter noget der berører de fleste. Stress er et kæmpe samfundsproblem, og noget man har stor fokus på. Det er en meget alvorlig sygdom, der kan medføre kostbare udgifter individuelt og samfundsmæssigt. Ydermere er problematikken omkring dårlig nattesøvn også et kæmpe problem.

Vi har tidligere udarbejdet dette indlæg omkring dårlig nattesøvn (læs indlægget her), samt hvor mange timer det er essentielt at sove minimum hver nat.

Ydermere har vi også udarbejdet dette indlæg omkring, og hvad man selv kan gøre for at forebygge dette (læs indlægget her).  

Kemikalier i hjernen udløses

Der er fire centrale kemikalier som udløses på baggrund af sex. Der er her tale om:

  • Dopamin
  • Endorfiner
  • Oxytocin
  • Prolaktin

Dopaminen har en afgørende rolle i forhold til aktivering af vores belønningscenter, som blandt andet vedrører hukommelse og tanker. Endorfiner er også dette som udløses ved fysisk aktivitet, som at løbe en tur, eller gå en tur i fitnesscenteret. De bekæmper blandt andet følelsen af stress. Oxytocin forøger evnen til at føle medfølelse og empati. Og sidst, men ikke mindst prolaktin frigives i hjernen efter en orgasme – og giver en afslappethed, der altså efter sigende skulle hjælpe én på at falde i søvn og generelt give en bedre nattesøvn.

Der er ingen tvivl om at sex har en fysisk og psykisk sundhedsmæssig effekt. Der er naturligvis forskel på sex, afhængig af om der er tale om sexdating, par-sex eller swinger-sex. Dette kommer vi ikke omkring i indlægget her, men noget man kan debattere videre med en sexolog.

Menneskets grundlæggende psykologiske behov

På samme måde som mennesket har brug for sine vitaminer, mineraler fordelt på sund og varieret kost, har mennesket også brug for at få dækket et fysisk og psykologisk behov. Dette kan sex blandt andet hjælpe én med. Det er en helt naturlig ting, som bør blive debatteret meget mere.

Man kan i princippet anvende Maslows behovspyramide, når man taler sex. Følelsesmæssige, sociale, selvrespekt og selvrealisering er alle behov mennesket har brug for. Naturligvis ikke med en ligelig fordeling, men med udgangspunkt i en naturlig balance bør hver kategori blive opfyldt, for at fremme menneskets trivsel. Herunder kan sex blandt andet være med til at booste ens selvværd.

Forskning beviser

Det er på baggrund af forskning bevist at sex øger hjernes kognitive kapacitet, som betyder at man forbedrer sin analytiske evner. Om man har en bestemt præference til sex, er ikke afgørende for om man har et dårligt, eller et godt sexliv. Nogle foretrækker sex der indeholder sexlegetøj, såsom dildoer, mens andre mere er til en klassisk visionær position.

Det essentielle er blot at man trives – før under og efter sex – og altid husker på at det er en helt naturlig ting.