Er søvn vigtigt?

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove. I dette indlæg kommer vi omkring søvnen, og dens vigtighed. Desuden gives der til sidst tre konkrete tips, til hvordan du kan optimere din nattesøvn.

Sponsoreret indhold
pige der sover i hvid seng med hund

Prioriter din søvn

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove. Søvn er en ekstrem essentiel del af fysisk og psykisk sundhed, og man bør derfor heller ikke ignorere forskernes udsagn omkring hvorvidt søvn er vigtig eller ikke.

Får man ikke sin søvn, kan det være farligt. Søvnunderskud kan være kritisk for hjernen, og medføre alvorlige følgesygdomme såsom Alzheimers.

Søvn er et meget aktuelt emne at tage fat på i øjeblikket. Tiden er blevet en knap ressource for de fleste af os, hvor vi ubevidst konkurrerer med hinanden i forhold til hvem der kan nå mest, på kortest mulig tid. Det er ikke ’kun’ noget som påvirker vores søvn, men også giver et højere stressniveau, som oftest kan nævnes i forbindelse med søvnunderskud.

Søvnunderskud er ikke noget der opstår på baggrund af én nats søvn med kun 6 timers søvn. Det er noget som sker over en periode, hvor man gentagende gange ignorerer de minimum 7-8 timers søvn der anbefales.

Hvad er de typiske følger af søvnunderskud

Nogle af de typiske gener kroppen står overfor ved søvnløshed, er dårlig hukommelse, overvægt, højt blodtryk og mave- og tarmproblemer.

Søvn er mindst ligeså vigtig, som luft, vand og mad er det. Når du sover, reparerer kroppen sig selv. Desuden styrker søvn kroppens immunforsvar, og medvirker til en generel øget livskvalitet.

Husk at koffein, såsom kaffe kun hjælper dig med at holde dig vågen, men det ændrer IKKE på hvordan kroppen reagerer indeni. Koffeinen kan altså derfor heller ikke erstatte søvn. Det er meget vigtigt at understrege.

Læs blandt andet dette indlæg: Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

3 konkrete til bedre søvn

Måske forsøger du at prioritere din søvn, men har problemer med at falde i søvn. Der findes en række ting man kan gøre, for at få en bedre nattesøvn.

Udluftning: Det første man kan gøre, er måske den nemmeste tilvænning. Sørg altid for, at soveværelset har en frisk og ren luft. Det kan du blandt andet gøre ved at få luftet ud lige før din nattesøvn.

Sengen: Din seng er også en essentiel del af din søvn. I takt med teknologiens udvikling, er der kommet mange nye og forbedrede senge på markedet. En god seng bør i høj grad prioriteres, eftersom søvnen netop har så stor en indflydelse på vores livskvalitet.

Drop skærmen: Dette er måske den værste synder, når det kommer til en god nattesøvn. Vi har vænnet os selv til at være online 24/7. Det er desværre noget der en meget dårlig indflydelse på vores søvn. Især er det unge mennesker, som har svært ved at lægge telefonen fra sig. Den bedste måde at undgå, at blive forstyrret på, er at sætte sin telefon på ’flytilstand’ hver aften.

… også sørg for at gøre det minimum 30 minutter før du går i seng. Ligeledes brug 30 minutter af din morgen på at være offline. Det vil både din krop og hjerne sætte pris på.