Sådan slipper du for ondt i maven én gang for alle

Efter de mange måltider i decembers, har du i de seneste uger med sikkerhed sat et større fokus på din krop og dit kropslige velvære igen. Dog kan det være, at din fordøjelse har lidt under den mindre varierede mad, og det skal med sikkerhed ikke undervurderes: Tarmen spiller en helt central rolle som et af menneskets vigtigste organer. Den bliver dagligt udsat for en del bakterier, gode som dårlige, og en usund tarm kan føre til mavesmerter såvel som dårlig fordøjelse. Derfor er det essentielt at opretholde en sund tarmflora. En faktor, som virkelig spiller ind, er mælkesyrebakterien.

Sponsoreret indhold

Mælkesyrebakterier – hvad er det egentlig?

Bakterier er ikke ligefrem et ord, som forbindes med gode ting – oftest associeres de med skader, infektioner eller noget helt tredje. Når man taler om tarmen, falder emnet tit på mælkesyrebakterier, og hvad er det præcist?

Mælkesyrebakterien er en bakterie, som er helt uskadelige for den menneskelige krop. Den fremmer endda kroppens sundhed og viser sig at have positiv effekt på fordøjelsen. Et andet navn for mælkesyrebakterier er probiotika, som du finder i madvarer eller gennem tilskud.

Hvordan virker de på din tarm?

Ethvert menneskes tarm indeholder en vis mængde mælkesyrebakterier. Disse bakterier  er en gruppe bakterier ved navn lactobacillus. Disse hjælper ved at opretholde den sunde tarmflora og en intakt tarmslimhinde, og hjælper dermed ikke kun din fordøjelse på vej, men styrker samtidig dit immunsystem. Hvis du har nok probiotika i din tarm, vil dette skabe en flora, som gør det svært for dårlige og måske endda sygdomsfremmende bakterier at eksistere. Kroppens mængde af mælkesyrebakterier kan forstyrres af stress, antibiotika og dårlig ernæring. Hvis du tit døjer med mavesmerter, kan det hjælpe at føre dagbog over, hvornår smerterne fremtræder. Måske hænger smerterne sammen med en af de ovennævnte faktorer. På den måde finder du ud af, hvornår du skal holde ekstra meget øje med dit indtag af mælkesyrebakterier, for at beskytte din tarm og dit velvære.

Gennem disse madvarer indtager du probiotika

Mælkesyrebakterier er det, som blandt andet forvandler mælk i yoghurt. Derfor ligger det nært, at du kan indtage probiotika gennem yoghurt, som er en af de bedste probiotikakilder. Derudover vil kefir have en lignende effekt. Selv syltede agurker og æbleeddike er probiotiske. Prøv dig frem og få styr på mavepinen. Naturligvis kan de også optages som kosttilskud.