Hvor meget alkohol må man drikke?

Der er ingen sundhedsmæssig gevinst af at drikke alkohol - men dette vidste du sikkert godt i forvejen. Alkohol er den rene gift for kroppen, men alligevel har danskerne gang på gang slået rekord i vores forbrug af alkohol. Særligt mange unge mennesker drikker langt mere, end hvad godt er, og hvis du er i tvivl om, hvor meget alkohol, man egentlig må drikke, så læs med her!

mand med øl

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er baseret på grundig forskning

Hvis du leder efter nogle af de mest kvalificerede bud på, hvor meget man maksimalt må drikke om ugen, så er Sundhedsstyrelsens grænser for alkohol de klart bedste at holde sig til. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder maksimalt bør drikke 14 genstande om ugen, hvor mænd maksimalt bør drikke 21 genstande om ugen. Dette virker måske som meget, og i virkeligheden gælder det også, at mindre alkohol er bedre. Man kan nemlig sagtens udvikle afhængighed, hvis man f.eks. blot drikker 2 genstande om dagen – dette sker faktisk for ca. 8 % af de berørte grupper. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er en reaktion på grundig forskning indenfor alkoholens effekt på kroppen, og det er derfor den rette mængde at holde sig til.

Drik ikke mere end 5 genstande på én gang

Langt de fleste danskere drikker mere end 5 genstande, når de først er kommet i det rette humør, men dette skader kroppen langt mere, end hvis du blot drak 2-3 genstande om dagen i f.eks. en uge. Mere end 5 genstande øger risikoen for hjertekarsygdomme, ligesom det naturligvis øger antallet af faldskader og andre typer af ”fuldemandsskader”. Derfor bør du holde dig til 2-3 genstande på én gang, hvis du vil leve så sundt som muligt omkring alkoholen.

Tænk dig om, inden du drikker alkohol

I nogle situationer bør man kraftigt overveje, om det er værd at tage en enkelt øl eller to – særligt hvis man skal koncentrere sig umiddelbart efter. Selvom promillegrænsen for kørsel i bil f.eks. er på 0,5 promille, så er det en langt bedre idé at lade være med at drikke i det hele taget – og dette gælder også, hvis du skal arbejde eller dyrke sport umiddelbart efter indtagelse. Herudover bør du tænke over din fremtoning overfor f.eks. børn, hvis du vælger at drikke en enkelt øl eller to. Alkohol er befriende for mange – men kun hvis den nydes på en ansvarlig måde!