Hvad gør alkohol ved kroppen?

Alkohol har siden tidernes morgen været et luksusgode og et nydelsesmiddel, som ofte var forbundet til højtaler, og var i mange år kun forbeholdt helt særlige anledninger. I dag er alkohol (man fristes til at sige desværre) blevet let tilgængelig, hvilket gør at man skal være opmærksom på hvad et overdrevet alkoholforbrug kan gøre ved kroppen, samt ikke mindst dine sociale relationer.  

Sponsoreret indhold

Denne artikel er udgivet i samarbejde med Alfakbh.dk

Alkohols fysiske virkning på kroppen – sådan fungerer alkohol

Alkohol absorberes (og fragtes til blodbanerne) både fra maven, herunder cirka 20%, men ligeledes tyndtarmen (80%). Du kender måske følelsen, at en hurtig virkning af alkoholen, hvilket skyldes at kroppen på blot 5 minutter formår at optage de første dele af den indtagende alkohol. Den maksimale koncentration af alkohol i blodet opstår i tidsrummet mellem 30 og 90 minutter.

2-10% af dit alkohol i blodet vil blive udskilt fra organismen via bl.a. urin og sved. Resten af indtaget bliver overvejende omsat i leveren.

Forbrændingen af alkohol er forholdsvis konstant hos mennesker. Den typiske forbrænding ligger på 7g/timen, men kan hos enkelte mennesker øges, hvilket typisk er personer vis krop er i træning ift. indtag af en øget mængde alkohol.

For meget alkohol har aldrig været sundt for kroppen. De resterende 90-98% af alkoholen fra blodet bliver i overvejende grad forbrændt i leveren, hvor resterne omdannes til stoffet som kendetegnes ved acetaldehyd, et stof som senere i processen omdannes til acetat, også kendt som edikkesyre, (det lyder skræmmende, men er meget normalt) – herefter forsætter forbrændingen så ud i resten af kroppen, men netop stoffet Acetaldehyd har i mange år været mistænkt for at være den ansvarlige for de mange skadelige virkninger som kroppen kan blive påført at et øget alkohol indtag.

Konsekvenser af alkoholmisbrug

Alkohol omsættes i kroppen herunder specielt leveren, som vi tidligere var inde på. Denne alkoholomsætning nedsætter leverens glukoseproduktion, hvilket kan betyder et lavere blodsukker, hvilket især kommer til udtryk hvis du drikker alkohol på tom mave.

Måske har du hørt atleter snakke om hvordan et glas vin kan ødelægge flere ugers træning, da de sættes tilbage i deres træning. Dette skyldes blandt andet, at leverens fedtforbrænding nedsættes markant når leveren forbrænder alkohol. Du kan med andre ord sige, at forbrænding af alkohol af din lever prioriteres højere end forbrænding af fedt. Ved at gentage dette ofte, så øger du graden af fedtlever, som vil være medvirkende til udvikling af leversygdomme.

Hvis man har et overdrevet alkoholmisbrug, så er du i overhængende fare for at beskadige din bugspytkirtel, tarm og ikke mindst lever. En kombination af alle disse beskadigelser kan medføre at du får mangel på appetit, hvilket oftest erstattes af alkohol, forstyrrelser i nærrigsoptagelsen og ikke mindst nedsat omsætning af de nærringsstoffer, som du indtager, hvilket resulterer i mangel på vitaminer og mineraler. En kombination af disse kan betyde at kroppen indirekte nedbryder helbredet, da dine organismer er beskadigede og simpelthen ikke kan følge med til efterspørgslen.

Læs blandt andet mere om behandling af misbrug her.

Alkohol og dets energi

Man antager, at for personer over 14 år, så består alkohol i gennemsnit for 4-6% (25-30g) af den samlede energi du i løbet af en dag optager i kroppen.

Faktisk estimerer man ligeledes at disse tal toppes af at hver tredje mand og hver tiende kvinde indtager op til 10% af det daglige energiforbrug gennem et øget alkohol misbrug.

Ved normal indtagelse af alkohol giver det cirka 1g, svarende til 30 kJ – overstiges dette som i eksemplerne ovenfor, så falder energiudnyttelsen markant. Hvis du holder dig til de anbefalede mængder af alkohol, så vil du ikke være i noget faregruppe.

Hvis du indtager større mængder en det anbefalede, så vil du opleve:

  • Øget chance for overvægt.
  • Hvis øget alkohol erstatter den normale kost, så vil du opleve en fortyndning af de essentielle nærrigsstoffer, som kroppen har brug for.

Du vil opleve en øget sandsynlighed for at få skader i takt med et voksende daligt indtag af alkohol, hvilket svarer til omkring 70g. Du bør ikke i gennemsnit indtage mere end for kvinder 1 genstand om dagen og for mænd cirka 2. for mænd.

Du kan finde mere information omkring helbred mfl. hos Only Approved, som har spændende information om hjerte, vitaminer mv.