Skal sport være en større del af dit liv?
Sport kan sagtens være lig afslapning Der er mange måder, hvorpå du kan få...
Herunder ville vi forklare dig lidt om, hvilken kaffe du med fordel kan bruge i en stempelkande næste gang at du skal lave en frisk kop kaffe til morgenmaden.
Skrevet d. 6. september 2024 af Helseboost
Kaffe kan brygges på mange forskellige måder, og ligesom med grills vil der altid være folk, der sværger til den ene eller den anden bryggemetode. Hvorvidt du mest er til almindelig filterkaffe, eller du elsker duften af friskkværnet kaffe i en stempelkande, det er i høj grad et spørgsmål om præferencer. Men hvis du har fået mod på at prøve noget andet end den almindelige filterkaffe, så er stempelkanden et fornuftigt step op – både smagsmæssigt og udfordringsmæssigt.
Først og fremmest skal du i butikken tage stilling til, om du bør købe en formalet kaffe eller en pose med hele kaffebønner. Her bør du altid gå efter en pose med hele bønner, hvis du vil have en fantastisk kop kaffe fra stempelkande. Denne løsning kræver naturligvis, at du har en ordentlig kaffekværn stående derhjemme, men disse koster ikke det hvide ud af øjnene, og en kaffekværn er uundværlig, hvis du trænger til en kop kaffe af høj kvalitet.
Grunden til, at de hele bønner er bedst, er primært, at de holder smagen bedst, når de står i posen. Aromaen forsvinder ikke lige så let fra en hel bønne, som den gør fra den formalede variant, og dermed kan du nyde kaffens fulde aroma i længere tid. Herudover giver de hele bønner mulighed for, at du kan kværne kaffen nøjagtig, som du ønsker den. I en stempelkande får man de bedste resultater med groft kværnede bønner, da kaffen er i kontakt med det varme vand i meget lang tid. Hvis kaffen er formalet eller kværnet for fint kan den derfor hurtigt blive meget bitter, hvilket ingen er tjent med!
Når det kommer til selve kaffevalget, så vil vi altid anbefale dig at vælge en lysristet kaffe, da kvaliteten her normalt er højere end ved den mørkristede. Dette skyldes i høj grad, at mørkristningen nogle gange er med til at skjule bønnernes lavere kvalitet, hvor en lysristet kaffe ikke har noget at skjule. Herudover smager en lysristet kaffe meget bedre, fordi alle de naturlige kaffearomaer ikke er blevet ristet helt væk – du vil kunne smage tydelig forskel på en lys- og en mørkristet kaffebønne i en stempelkande.
Kaffens ristning og maling spiller f.eks. meget ind, når det kommer til kaffens trækketid i en stempelkande. Rygterne siger, at kaffen kun bør trække i op til 4 minutter i en stempelkande, men hvis du elsker smagen af kaffe, så bør du lade den ligge i vandet i længere tid. Her kan du med fordel prøve dig frem med en trækketid på alt mellem 6 og 14 minutter, hvor 14 minutter bestemt ikke er en kaffesmag for alle!
Hvis du er nysgerrig på hvor meget koffein, som er i en kop kaffe, så kan du læse mere om det i denne artikel.
En almindelige kaffemaskine er meget tilgivende, når det kommer til funktion, da den stort set altid giver et ensartet resultat; et resultat, som kaffefans måske vil fristes til at kalde kedeligt. Her er en stempelkande en lidt større udfordring, da både kaffens maling og trækketiden i vandet kan variere meget fra type til type. Dette gør kaffebrygningen lidt sværere til at starte med, men der er simpelthen ikke andet at gøre end at prøve igen og igen – øvelse gør mester, og når du først har mestret din stempelkande, så får du en kaffeoplevelse i verdensklasse hver gang!