Hvad er blue light og hvorfor er det skadeligt?

Rigtig mange Danskere og andre mennesker i den vestlige verden tilbringer en stor del af deres hverdag foran en skærm. Som barn og som ung er den måde vi laver skolearbejde og studerer på, ofte ved at anvende en skærm i den ene eller den anden form. Som voksen arbejder mange også med en skærm, og i fritiden er vi ofte på vores telefon, computer eller ser fjernsyn. Alle disse moderne skærme udsender blue light. Hvad er blue light? Og hvilken påvirkning har det på os?

Sponsoreret indhold
Helseboost.dk - bluelight-briller.dk

Måske har du set optikere og steder på nettet reklamere for de såkaldte blue light briller. Har du undret dig over hvad det er for nogle briller og hvorfor der er behov for dem? Blue light briller bruges til at blokere og beskytte os i mod blue light – blåt lys, som udsendes af de skærme vi bruger hver dag. Tv´et, mobiltelefonen, computerskærmen og tabletten. Kort sagt eksponeres vi hele tiden for blue light, ofte uden at vi er klar over konsekvenserne.

For at kunne forstå hvad blue light er, og hvordan det påvirker os når vi udsættes for det, er det for det første vigtigt at forstå hvordan skærme egentlig er sat op, og hvordan øjet er i stand til at opfange lys. Desuden er det relevant at vide hvad melatonin er, og hvilken betydning det har i vores krop – og allermest hvad det har når det ikke findes i vores krop.

Blue light, hvad er det?

Det menneskelige øje er i stand til se via øjets komplekse opbygning. At skulle forklare hvordan øjet i praksis fungerer ville tage lang tid. Hvad der overordnet set er vigtigt at vide i forhold til blue light, er at øjet ser via det lys som reflekteres tilbage fra objekterne foran os. Lys som er muligt at se for mennesker, spænder over det der kaldes det synlige spektrum. I det synlige spektrum, som spænder over 380-700 nm, svarer hver bølgelængde i det synlige spektrum til en farve vi er i stand til at se. Det blå lys, kendt som blue light er indenfor en bølgelængde på 400-450 nm.

Blåt lys anvendes i mange LED skærme som vi anvender nu til dags, fordi man med blåt lys kan danne lys som for menneskeøjet ser hvidt ud.

Hvorfor bør vi skærme os imod blåt lys?

I takt med at man bliver eksponeret for mere og mere blåt lys, er man begyndt at undersøge hvilken virkning blåt lys har på mennesket. I den sammenhæng har undersøgelser vist at blåt lys kan være skadeligt for os når vi udsættes for skrappe mængder. Særligt viser undersøgelserne at en høj dosis blåt lys, især hvis det er udenfor dagslys sænker mængden af melatonin i kroppen. Melatonin er kroppens søvnhormon, og blåt lys er altså derfor med til at give dårligere søvn.