Er hjernen en muskel?

Hjernen er teknisk set ikke en muskel, men et kompliceret organ i kroppen. Hjernen er den ansvarlige for alle vores tanker, hukommelse, vores handlinger, følelser, samt hvad vi oplever.

Er hjernen en muskel

Om hjernen

En hjerne vejer omkring 1,4 kg og består af et stort antal nerveceller, svarende til 100 milliarder neuroner. Der er et stort netværk i din hjerne, hvilket betyder at disse neuroner er forbundet med andre neuroner, på en så kompleks måde at der skabes mere end en million forbindelser mellem neuronerne hvert sekund. Det er mange!

Hvis du gerne vil forstå forskellen på en muskel og vores hjerne, så er denne artikel helt perfekt til at gøre dig klogere på netop dette.

Er hjernen en muskel? Som tidligere nævnt, så er hjernen ikke en muskel i følge anatomi, til trods for at hjernen rent faktisk indeholder muskler. Hjernen består primært at hvid substans og grå stof. Hvis du sammenligner dette med en regulær muskel, så er der en stor cellulær forskel fra muskelvæv, samt arbejder meget anderledes end muskler.

Hjernen minder om musklerne

På en måde kan man godt argumentere for, at de minder meget om hinanden. For at du kan bruge din muskler i kroppen, så kræver det en velfungerende hjerne, da du ellers kan miste noget funktion i musklerne. Som du kender det fra fitness, så øges muskelmassen når du bruger musklerne, lidt samme process kan man gøre med hjernen, ved at træne den på udvalgte parametre.

Der findes tegn på, at hjernen fungerer ligesom musklerne, men er ikke direkte en muskel. Du vil kunne forbedre dine hjerne ved at arbejde med mental stimulering, som forbedrer dele af hjernen og reducerer risikoen for at udvikle kognitive forsinkelser og andre sygdomme.

Så kort sagt – hjernen er teknisk set ikke en muskel, men den arbejder tæt sammen med de øvrige muskler du har i kroppen, samt du kan træne din hjerne til at blive stærkere og tage del i de millioner af udfordringer din hjerne hver dag præsenteres for.

Se nedenfor Peter Lund Madsen forklare lidt om hjernen og dets funktioner: