Valg af den rette yogamåtte – Sådan vælger du!

Det kan være lidt af en jungle at vælge den rette yogamåtte. Når du går i gang med din jagt på en yogamåtte, finder du hurtigt ud af, at der findes mange forskellige typer. Der er både forskellige tykkelser, længder, bredder, overflader og materialer. Det skyldes at én måtte ikke kan opfylde alle menneskers behov. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilke behov du har i forhold til hvilke egenskaber din måtte skal have. 

yoga child pose

Vælg den rette tykkelse 

De fleste yogamåtter har en tykkelse på mellem 4-6 mm, men de findes i mange forskellige tykkelser. Det du skal overveje er, at en tykkere måtte øger din komfort, hvorimod en tyndere måtte er gør, at du står bedre fast i balanceøvelser.

Hvis du laver en god blanding af øvelser direkte på måtten og balanceøvelser, er det derfor vigtigt at du finder en måtte, hvor du både kan ligge nogenlunde komfortabelt og samtidig stå fast. 

Hvad er en god overflade til yogamåtten? 

Man kan hurtigt komme til skade, hvis man glider mens man laver yoga. Derfor kan det være en rigtig god idé at investere i en skridsikker yogamåtte. Det kan med andre ord være en god idé at købe en måtte lavet af enten gummi eller bomuld.

Undgå så vidt muligt at købe en måtte med helt glat overflade, da den vil blive ekstrem glat at arbejde på, så snart du sveder det mindste. I stedet skal du se dig om efter en måtte med en mere ru overflade.


Læs også dette indlæg: Yoga fra A til Z


Hvad skal jeg overveje i forhold til bredde og længde? 

Du skal huske på at måtten skal passe til dig. En god tommelfingerregel er, at den hellere må være en lille smule for stor, fremfor lidt for lille. Er måtten lidt for lille, kan du hurtigt føle, at du mister kontakten med måtten og der kan det blive rigtig svært at lave yoga.  

Størrelsen af måtten har med andre ord afgørende betydning for din oplevelse med yoga. 

Vælg det rette materiale til din yoga måtte 

Som nævnt tidligere, kan det være en god idé at anskaffe dig en yogamåtte, som er en smule ru i overfladen. Måtter, der er ru, er ofte lavet af enten bomuld eller gummi. Begge typer kan fungere rigtig godt, så hvad du vælger afhænger fuldstændigt af dine ønsker og behov. 

For kort at opsummere, skal du altså tage stilling til din nye yogamåttes tykkelse. Den må hverken være for tyk eller for tynd. Derudover er måttens overflade super vigtigt, så vælg en måtte med en ru overflade for at sikre at du kan stå fast.

Yderligere, skal du sikre at måttens størrelse passer til dig, så du ikke føler at du falder af og sidst men ikke mindst, skal du beslutte dig for hvilket materiale, der passer til dig og din nye yogamåtte. 

God træning! 


Hent inspiration til yogaøvelser her.