Hvorfor er tandsundhed vigtig?

Et sundt tandsæt er ikke kun flot at se på, det gavner også dit helbred og er med til at forebygge sygdomme. Grimme tænder og dårlig ånde kan have store konsekvenser, da det kan gå ud over sociale relationer og være en medvirkende faktor til udvikling af isolation og ensomhed – måske med en depression til følge. Derfor er sunde tænder i en sund mund afgørende for vores velvære og for vores selvværd.

Daglig pleje forebygger sygdom

Det er vigtigt at holde en god mundhygiejne, for at undgå huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse (gingivitis) og paradentose (betændelse i knoglen omkring tænderne). Men den daglige pleje er også med til at forebygge sygdomme i resten af kroppen. Går man rundt med ubehandlede tilstande i munden, kan det påvirke fordøjelsen, så man måske ikke kan tygge og findele maden med tænderne tilstrækkeligt – og det kan gå ud over fordøjelsen og give forstoppelse. Betændelsestilstande i munden kan også påvirke resten af kroppen og kan udløse kroniske sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme.

Gå derfor regelmæssigt til tandlægen, så tænderne forbliver sunde hele livet.

Medicin og mundtørhed

Der er visse typer af medicin, som kan give mundtørhed (xerostomi), da medicinen kan hæmme spytproduktionen i munden. Det er bl.a. antidepressive, angst-nedsættende medikamenter og nogle præparater mod forhøjet blodtryk og diabetesmedicin, der kan have denne bivirkning. Når man ikke har så meget spyt i munden, er man ekstra udsat for at få huller i tænderne. Mundtørhed er ubehageligt, og der kan være en sviende og brændende fornemmelse i mund og hals, problemer med talen, fordi munden klistrer og læberne kan være tørre og sprukne. Der kan også være en øget tendens til svampeinfektion i munden.

Der findes forskellige præparater for mundtørhed, som man med fordel kan benytte sig af. Det mest anvendte ”middel” er sukkerfrit tyggegummi med fluor og/eller sukkerfri pastiller – begge stimulerer spytsekretionen. Drik herudover ofte væske, helst 2-3 liter om dagen. Der findes også medicin, som kan stimulere spytsekretionen. Denne type medicin skal ordineres af lægen, da der kan være en risici, hvis man i forvejen har forhøjet blodtryk.

Vær altid ekstra opmærksom på mundhygiejnen, hvis du tager medicin, der kan give symptomer på mundtørhed.