Hvordan fjerner man bumser?

Bumser kommer sjældent særligt belejligt, og det er altid, når man skal til og ud af døren, at man opdager en af de gule prikker, som alle hader som pesten. Bumser er helt naturlige at få, og mange har sikkert oplevet store bumseproblemer i forbindelse med puberteten, hvor kroppen er i hormonel ubalance. Men hvordan slipper man af med de genstridige bumser, og hvordan kan man forebygge dem? Disse svar vil vi forsøge at give dig herunder!

pige fjerner bumser

Hvorfor opstår bumser?

Bumser opstår ved, at bakterien Propionebacterium acnes nedbryder dit naturlige hudfedt, hvilket er med til at irritere dine talgkirtler. Dette lyder måske kompliceret, men i virkeligheden er det meget simpelt: Din krop producerer for meget hudfedt gennem dine talgkirtler, hvorfor hudfedtet ikke kan komme ud af kirtlerne, som det egentlig skal.

Dette resulterer i, at bakterierne begynder at nedbryde det overskydende fedt, hvorved der dannes affaldsstoffer, som er med til at irritere dine kirtler. Denne irritation fører til en lille betændelsestilstand, som senere bliver til de gule bumser pga. den store mængde nedbrudt hudfedt. Bumser forsvinder af sig selv over nogle dage eller et par uger – dette interval afhænger af, hvor betændt din talgkirtel har været til at starte med!

Bumser udløses ofte af forskellige faktorer som f.eks. for fed kost, stress og forskellige medikamenter, men de opstår også af sig selv af og til – de er ikke farlige, men de kan godt være ømme og irriterende!

Hvordan kommer jeg af med mine bumser?

Det er vigtigt at slå fast, at du aldrig kan forebygge bumser helt, da mængden af bumser bl.a. hænger sammen med kostmønstre og stress. Når det så er sagt, så er der en række gode råd til, hvordan du på sigt bliver af med dine irriterende bumser:

  1. Spis sundt og varieret: En sund og nærende kost er med til at forebygge bumser, da disse kan udløses af en meget fed og sukkerholdig kost. Spis derfor nogle flere grøntsager, og hold bumserne på afstand!
  2. Få sovet nok: Eftersom bumser kan opstå som følge af stress i kroppen, så kan det være utrolig gavnligt at sove mindst 7 timer hver nat. Dette giver kroppen tid til at restituere ordentligt, hvilket er med til at afhjælpe stress og bumser på én og samme tid!
  3. Dyrk masser af motion: Motion er endnu et vidundermiddel mod bumser, da du får tilført en masse ilt og næring, som din hud har rigtig godt af. Omvendt kan sved være med til at give flere bumser, hvorfor du altid bør gå i bad med det samme, når du har været ude og løbe!
  4. Drik masser af vand: Vand kan være med til at rense din hud indefra, hvilket får fjernet en masse af de affaldsstoffer, som ellers kan hobe sig op i dine kirtler. Derfor kan det klart anbefales at drikke mindst 2 liter vand om dagen!
  5. Vask dit ansigt og brug creme: Hvis du har tendens til mange bumser, så kan en god ansigtssæbe være din ven i nøden. Brug den hver morgen og aften, og du vil opleve gode resultater fra dag 1! Herudover kan en lækker creme til ansigtet være med til at tilføre fugt, der afhjælper problemet med for meget olie i særligt ansigtet – dermed holder du bumserne fra fadet!

Du må gerne prikke dine bumser!

Hvis du står i en situation, hvor bumserne bare skal væk med det samme, så må du gerne prikke dem. Du skal dog sørge for at tjekke, at bumsen er ”moden” til det, hvilket vil sige, at du skal kunne se en gul ophobning i huden. Hvis dette er tilfældet, så giver bumser sjældent ar, hvilket gør prikket til en god nødløsning. Du bør dog forsøge at forebygge bumserne i stedet for at vente på dem – problemer er bedst, når de slet ikke opstår!