Hvad er Guarana?

Hvad er guarana? Og hvorfor er det sundt? Du har måske stødt på guarana, men er ikke 100% sikker på hvad det helt præcist er. Få besvaret dine spørgsmål i dette indlæg.

guarana frugt

Magien sker i Brasilien

Guarana er en slyngplante med oprindelse i Amazonbassinet. Gennem mange år er de små røde frugter, blevet anvendt som en naturlig kilde til koffein. Dog er det først i nyere tid, at frugten også er blevet populær i Danmark. De små røde frugter gror på en plante, der kan blive over 10 meter høj og er almindeligt forekommende i Brasilien.

Det er de bioaktive stoffer – herunder kakao og koffein der styrker kroppens immunforsvar, og ikke mindst virker opkvikkende. Man siger at guarana-bær indeholder 2-4,5% koffein, hvilket ca. svarer til dobbelt så meget som kaffebær. Udover guarana tilsættes i flere forskellige drikke, kan det også købes som naturmedicin og kosttilskud i danske helsekostforretninger. Det er den naturlige vej til mere energi.

Er det første gang man ser et guarana-bær, kan det ved første øjekast godt ligne lidt et øje. (Se nedenstående billede)

Fordelene ved Guarana

Det høje koffeinindhold i guarana har en mærkbar effekt, for dem som prøver at holde vægten – eller ønsker at tabe sig. Koffein er en kendt stimulans, der øger kroppens fysiske ydeevne, som dermed også kræver mere energi, hvilket medfører at den koffein som guarana indeholder sætter gang i kroppens fedtforbrænding.

Energien medvirker naturligvis også til mere overskud. Du kender det måske – i løbet af arbejdsdagen har man somme tider brug for lidt ekstra energi. Typisk bliver det en kop kaffe, men måske guarana kunne blive et nyt og sundere alternativ.

Den sundhedsmæssige effekt sker gennem de mange antioxidanter guarana indeholder. Ifølge forskerne indeholder de røde frugter markant flere antioxidanter end eksempelvis grøn te, som man i årevis har fremhævet som værende rig på antioxidanter. Især indeholder guarana catechiner (EGCG).

Dyrker man regelmæssig sport, vil man også kunne mærke en restitutions effekt ved indtag af guarana.