Vægttab og slankekurer, hvad er op og ned?

Jonas Kristensen Personlig Træner og Online Coach fortæller i dette indlæg om vægttab og slankekurer. Der er rigtig mange forskellige kurer derude, og det kan være en jungle at navigere rundt i - men sådan behøver det ikke være. Læs med.

2 kg håndvægte, træningssko og knæ støtter
Jonas
Jonas Kristensen

Hvilken slankekur har du hørt om?

Langt de fleste af os har formentlig stiftet bekendtskab med en eller anden form for slankekur, hvad enten det måtte den ugentlige slankekur fra Her og Nu, eller klassikeren med at fjerne kulhydrater helt fra din daglige kost, eller måske det helt modsatte, som tidligere var rigtig trendy, nemlig at fjerne alt fedt fra sin kost, eller måske du har prøvet kræfter med den populære 5:2-kur.

Der er hvert fald rigtig mange muligheder, og der er ikke noget at sige til, at du måske sidder og er lidt små forvirret over, hvad du egentlig skal gøre/vælge.

Først og fremmest, hvad er så op og ned ved alle disse slankekure, og hvilken virker bedst?

Svaret er faktisk simpelt. Den bedste kur/kost for dig det er den, som du kan blive ved med at følge igen og igen, og også efter de første 4 uger. Og hvorfor så det? Jo, ser du. Alle disse fancy diæter de virker nemlig i sidste ende pga. det helt samme. Nemlig: De skaber et kcal underskud.

Diæt

Som grafikken her også viser, så er der rigtig mange forskellige løsninger/muligheder, og det er alle sammen ”diæter”, som køres på vidt forskellige måder, men i sidste ende har de det tilfældes, at de virker NÅR DU ER I ET KCAL UNDERSKUD 🙂

Så alfa omega er, for dig som sidder og er i tvivl, at hvis det passer til dit temperament, at du spiser super ”low carb/kulhydrat”, og derved undgår ting som kartofler, brød og ris, uden at du føler det på nogen måde påvirker din hverdag negativt, jamen så er det jo en god løsning for dig, og så skal det nok virke for dig, og du skal nok tabe dig, såfremt du er i et kcal underskud.

Og omvendt så er det en super løsning for dig med ”low-fat”, hvis du føler, at det er nemt at undvære ”fede” ting i din kost, så skal det også nok fungere og skabe resultater for dig, såfremt du er i et kcal underskud.

Fordele og ulemper?

Selv om alle diæterne i sidste ende alle sammen kan virke, så er der selvfølgelig stadigvæk nogle fordele og ulemper ved dem.

Fx vil den generelle tendens for os danskere være den, at med den madkultur som vi har i Danmark, så er det de færreste, som på sigt ville kunne holde en low-carb kost. Simpelthen fordi at de danske madvaner, de er stærkt forbundet med kulhydrater.

Derudover hører det med til historien at vores hjernes primære brændstof, det er altså kulhydrater. Så der er også en grund til, at de generelle kost anbefalinger fra de danske myndigheder, de lyder på, at man indtager 45-60% af sine kcal dagligt fra kulhydrater. Så hvis du har prøvet en low-carb/kulhydrat diæt før, så har du garanteret oplevet, at du ret hurtigt blev træt, uoplagt og havde sværere ved at koncentrerer dig på fx arbejdet.

Der er selvfølgelig også nogle fordele ved at vælge fx en low-carb diæt. Og det hænger især sammen med, at rigtig mange af os som er på slankekur, vi bliver sindssygt motiveret af at se vægten falde. Og når du fjerne de fleste kulhydrater fra din kost, så vil du hurtigt smide et pr kg på vægten, fordi kulhydrater binder væske til kroppen, så når de kulhydrater ikke længere er der, så smider man selvfølgelig noget væske. Og det er noget, som KAN virke ret motiverende for mange, især i starten af en slankekur.

Dog skal man være særlig OBS. på, at når man smider fx 3 kg på en uge, så er der altså ikke tale om 3 kg fedt (eller 2kg fedt for den sags skyld), og disse 3kg, de kan komme lige så hurtigt igen, så snart man ”stopper” med at spise low-carb, selv om det måske bare er for en dag.

Hvad skal du så gøre?

Det korte og det lange er, at du skal vælge den kost/diæt, som tillader dig at ændre mindst på dine nuværende madvaner, og hvis du aldrig fra starten af en slankekur føler dig sindssyg utilpas i det, så er det formentlig ikke den rigtige løsning for dig!

Jeg håber, at det her kunne være en øjneåbner for mange af jer ude i denne ”jungle” af slankekure.


Jonas Kristensen
Personlig Træner og Online Coach

Facebook: Jonas Kristensen Personlig Træner og Kostvejleder i Odense
Link til Facebook

Instagram: Jonask92
Link til Instagram

Forespørgsler på personlige forløb: jokri@dk.fitnessworld.com