Hjælp til den daglige mundhygiejne

Tænder, tandkød og din tunge skal holdes rene hver dag, så huller i tænderne, tandkødsbetændelse og dårlig ånde bedst muligt kan undgås. Det er ofte ikke den letteste opgave i verden – især ikke, hvis tænderne sidder meget tæt. Der findes en del hjælpemidler og mange forskellige varianter af tandbørster, tandtråde, mellemrumsbørster, tandstikkere mv. Du får en lille gennemgang af de mest gængse hjælpemidler herunder.

Mundhygiejne - Helseboost

Skrevet af tandplejer Marianne Graven, BITCOM (www.bitcom.dk)

Tandbørste

Det betyder ikke så meget, hvilket mærke din tandbørste har. Det er derimod vigtigt, at den er så blød som mulig – og nej, en hård tandbørste børster ikke dine tænder grundigere. Den laver derimod nemmere slibeskader på dine tænder og får dit tandkød til at vige. Har du en tendens til at børste for hårdt, kan en elektrisk tandbørste være en god idé at bruge.

Tandtråd

Det er en rigtig god idé at bruge tandtråd, hvis tænderne sidder meget tæt, eller hvis man har en tendens til at få huller i tænderne. Jo tættere tænderne sidder, jo nemmere kan bakterierne samles og udvikle sig til huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

Det kræver lidt øvelse at bruge tandtråden rigtigt. Det vigtigste råd, er, ikke at ”skære” ned i tandkødet, for det skader mere end det gavner. Alternativt kan du anvende en tandtråd på en tandtrådsholder, denne type er lidt mere brugervenlig, men dog lidt dyrere i indkøb end almindelig tandtråd.

Mellemrumsbørster

Id-børster/interdentalbørster, ”flaskerensere”, mellemrumsbørster – kært barn har mange navne. Disse hjælpemidler er til dig, der har store mellemrum mellem tænderne, eller måske har en bro-/implantater i munden. De fås i mange forskellige størrelser, og det er ikke usædvanligt at være nødt til at bruge mere end én slags, da der kan være forskellige størrelser på mellemrummene i munden. Har du parodontose kan du med fordel bruge dem i din daglige hjemmetandpleje. Få din tandlæge/tandplejer til at hjælpe dig med at finde den rette størrelse.

Tandstikkere

Du kan få tandstikkere i træ og i plast. Trætandstikkerne skal du huske at fugte med spyt, inden brug, så man undgår, at den knækker under brug. De bedste tandstikkere er trekantede og formet efter tandmellemrummet. Det anbefales især at bruge tandstikkere dagligt, hvis man lider af parodontose. Forkert brug kan medføre slibeskader på tænderne.

Tungeskraber

Du kan købe en tungeskraber for billige penge, men du kan også bare bruge din almindelige tandbørste og børste tungeryggen i lange strøg nedad. Daglig børstning forebygger dårlig ånde. Bliver du ved med at have dårlig ånde til trods for tungebørstning, så bør du opsøge din læge for videre udredning.

Mundskyllevæsker

Undgå mundskyllevæsker, da de reelt ikke har den store virkning, og tilmed ofte kan være skyld i slimhindeirritation. Klorhexidin er derimod veldokumenteret og anbefales ofte i forbindelse med kirurgiske indgreb – man bør dog aldrig anvende klorhexidin i munden i mere end 3 uger.